
لاکتوز و کاربرد های آن:
کاربرد لاکتوز یا قند شیرکه به وفور در شیر به ویژه شیر نشخوارکنندگان مانند گاو یافت می شود، افزایش داشته است. طی فرآیند جداسازی از آب پنیر شیرین یا ترش تهیه می شود.به همین علت کشورهایی مانند هلند، آلمان، امریکا، هند، استرالیا و برزیل که در صنعت گاوداری و تولید شیر در جهان مطرح هستند از جمله تولیدکنندگان عمده آن نیز می باشند.از جمله موادی که دارای لاکتوز هستند می توان به شیر گاو، شیر گوسفند، مارگارین، پنیر، کره و حتی برخی از الکل ها اشاره کرد و نکته قابل توجه این است که کسانی که مشکل عدم تحمل لاکتوز را دارند بهتر است در یک روز چند ماده غذایی حاوی این قند را با هم میل نکند تا از بروز مشکل جلوگیری کند. عدم تحمل می تواند در بدن باعث بروز برخی از مشکلات مانند تولید گاز، نفخ و در برخی موارد اسهال شود از این رو برخی از شرکت های لبنی، شیر بدون لاکتوز یا کم لاکتوز را در سبد محصولات خود قرار داده اند.
این ماده نسبت به فروکتوز و گالاکتوز از شیرینی کمتری برخوردا است از این رو میتواند به عنوان جایگزین مناسب برای تولید محصولات رژیمی بدون قند یا کم شیرین استقاده شود.
لاکتوز ( پودر لاکتوز) به صورت مونوهیدرات (آبدار) و ان هیدروز (خشک ) و با مش های مختلف 80، 100 و 200 تولید میشود و با توجه به نوع محصول، از انواع مختلف ان در صنایع مختلف استفاده میشود.در محصولات غذایی جهت بهبود طعم و پرکننده بکار میرود .
لیست کامل مواد اولیه غذایی را اینجا مشاهده کنید
لاکتوز و شیرمادر
وجود لاکتوز در شیر مادر بسیار بیشتر از شیر گاو است. تقریبا به میزان 7 درصد از شیر مادر از لاکتوز تشکیل میشود.
در مقایسه با دیگر پستانداران، شیر انسان دارای لاکتوز بیشتری است. در اولین روز پس از زایمان، غلظت لاکتوز در شیر انسان در حدود 3 تا 4 درصد میباشد.
تاثیر لاکتوز در جذب کلسیم
گفته میشود که اگر افراد لاکتوز را در رژیم غذایی خود بگنجانند، موجب میشود تا کلسیم بیشتری جذب بدن شود. این رویداد، به متابولیسم حاصل از آن یعنی همان اسید لاکتیک ارتباط دارد که به علت فعالیت میکروارگانیسمها در روده تولید میگردد.
اسیدی که در روده تولید میشود، حلالیت نمک های کلسیم را افزایش میدهد.
کاربرد های لاکتوز در صنایع دارویی وغذایی:
لاکتوز یک عامل کالری مهمی است که به حفظ تعادل در مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر و منیزیم کمک می کند. برای رشد استخوان ضروری است.
لاکتوز (قند شیر) است، درست مانند ساکارز. لاکتوز از دو واحد مونو ساکارید تشکیل شده است، شامل یک گلوکز و یک گالاکتوز
تولید محصولات لبنی:
در تولید محصولات لبنی و تولید شکلات جهت بهبود رنگ و طعم و مزه بعنوان جایگزین شیر خشک استفاده میشود .
محصولات رژیمی:
در محصولات رژیمی بخاطر شیرینی کمتر نسبت به فروکتوز و گالاکتوز بکار میرود .
مکمل غذایی بدنسازی:
لاکتوز خوراکی در مکمل بدنسازی و خوراک کودک و شیرخشک بعنوان پرکننده بکار می رود .پروتئین که از آب پنیر جدا شده است، یک فرم لاکتوز مایع برای فرمول غذای نوزاد ، مکملهای ورزشی و سایر مواد غذایی در غذاها از جمله سوپ است.
صنایع داروسازی:
کاربرد لاکتوز در صنایع داروسازی بعنوان پوشش و پر کننده قرص ها استفاده می شود . پودر لاکتوز اغلب در داروها استفاده می شود، در بعضی افراد مصرف آن ممکن است موجب ناراحتی ناشی از ناتوانی در شکستن لاکتوز شود (عدم وجود لاکتاز – آنزیم مورد نیاز برای شکستن آن).
تولید شیرینی / شکلات:
لاکتوز دارای خواص بسیار خاص بلوری بهتر از ساکارز است. هنگامی که با قندهای دیگر مخلوط می شود خواص بلوری آن را تغییر می دهد.
نانوایی :
لاکتوز به راحتی هیدرولیز نمی شود . لاکتوز خوراکی و غذایی در محصولات نانوایی پس از پخت و پز باقی می ماند و طراوت و رطوبت را حفظ می کند. علاوه بر این، لاکتوز کمک می کند تا یک رنگ قهوه ای خوب کارامل تولید شود.
قنادی :
لاکتوز خوراکی عطر محصولات قنادی را اصلاح کرده و عطر محصول را افزایش می دهد.
نظر دهید