با توجه به اهمیت بحث امنیت غذایی در سراسر جهان اغلب کشورها در این زمینه سعی می‌کنند با استفاده از برنامه‌هایی نسبت به تحقق این امر برای شهروندان خود گام بردارند.

به اعتقاد کارشناسان یکی از راهکارهای بسیار ساده و کم‌هزینه کشورها پیگیری برنامه‌های کاهش ضایعات مواد غذایی است. براساس آمار اکنون بیش از 900 میلیون نفر در جهان از گرسنگی رنج می‌برند و حجم ضایعات خوراکی‌ها رقمی معادل 2600 میلیارد دلار در سراسر جهان تعیین شده است.

براساس تحقیقات مشخص شده است تقریبا یک سوم کل مواد غذایی تولید شده در سراسر جهان به دلایل مختلف دور ریخته و هرگز از آنها استفاده نمی‌شود، در همین حال آمار نشان می‌دهد 40 درصد ضایعات ایجاد شده در بخش توزیع و مصرف ایجاد شده و به نوعی در زمینه هدررفت سرمایه از آن یاد می‌شود.

از سوی دیگر، تحقیقات مشخص کرده سالانه بیش از یکصد میلیون تن مواد غذایی فقط در قاره اروپا از بین رفته که طی 5 سال گذشته با توجه به تغییر سبک زندگی ساکنان این منطقه و صنعتی شدن آن، میزان ضایعات روند صعودی به خود گرفته به صورتی که اگر سیاستگذاری صحیح درباره آن صورت نپذیرد میزان ضایعات مواد غذایی در قاره سبز تا سال 2020 میلادی یعنی 4 سال آینده به رقمی معادل 120 تن خواهد رسید.

ضایعاتی که در ایتالیا اشتغال‌زایی کرد

در این زمینه یک شرکت ایتالیایی با استفاده از ابتکاری جالب، گام موثری برای کاهش ضایعات موادغذایی برداشته و علاوه بر جلوگیری از ضایعات مواد غذایی، اشتغال‌زایی مناسبی برای گروهی از جویندگان کار ایجاد کرده است.

نکته جالب اینجاست که ایتالیا به عنوان مهد آشپزی در قاره سبز شناخته شده و براساس آمار روزانه 10 تن خوراکی به‌دلیل استفاده غیراصولی در این کشور دور ریخته می‌شود.

سیمونه مولتینی، مدیر بخش گسترش فناوری شرکت «لایف گیت» درباره این ابتکار عمل گفت: اهمیت کاهش ضایعات در صنعت غذا و تولیدات کشاورزی یکی از مهم‌ترین راهکارها برای تأمین نیازهای غذایی کشورهاست و همین موضوع عاملی شده تا این شرکت به فکر استفاده از این فرصت افتاده و این نگرانی اقتصادی را به فرصتی جهت سرمایه‌گذاری و ایجاد ارزش افزوده و اشتغال‌زایی تبدیل کند اگرچه این ایده تنها با 5 نفر اجرایی شده است.

مولتینی افزود: با توجه به این‌که زندگی دیجیتالی و خریدهای اینترنتی اکنون در اغلب مناطق جهان جزو اولین راهکارهای تهیه مایحتاج خانواده است از آن استفاده شده و با تولید اپلیکیشن (نرم‌افزاری) نسبت به اطلاع‌رسانی گسترده فروش محصولات غذایی در بخش‌های مختلف شهر رم اقدام کرده‌ایم و امیدواریم به‌زودی این طرح در دیگر شهرستان‌های ایتالیا نیز به کار گرفته شود.

وی با اشاره به نام این نرم‌افزار تصریح کرد: نام این اپلیکیشن (Last Minute Sotto Casa) «لحظه آخر دم در» انتخاب شد تا حامل پیام دقیقی که به‌دنبال آن بودم برای مخاطبان باشد. این نام دقیقا به مخاطبان القاء می‌کند که آنچه مدنظرشان هست در آخرین لحظه تحویل آنها خواهد شد. البته نباید فراموش کنیم وام گرفتن از اپلیکیشن لحظه آخر برای گردشگران ایده‌ای بسیار زیرکانه از سوی مدیران این مجموعه بود چون آنها معتقدند تجربه بسیار خوب استفاده گردشگران از این اپلیکیشن می‌تواند در موفقیت آینده اپلیکیشن ما تأثیرگذار باشد.

به گفته وی در این اپلیکیشن فروشگاه‌ها می‌توانند محصولات خود را ارائه کرده و با تعیین تاریخ انقضاء محصولات موردنظرشان به ترتیب به تمام کاربران تلفن‌های همراه هوشمند محله خود اطلاع‌رسانی نمایند که مثلاً فلان محصولشان که تاریخ انقضاء آن در حال اتمام است با درصد مشخصی از تخفیف ارائه می‌شود.

این در حالی است که برای فروش میوه و سبزیجات نیز به صورت روزانه این کار صورت می‌گیرد، چون مصرف میوه و سبزیجات تازه برای همه مردم ضروری است اما در برخی محصولات مثل سیب، پرتقال، موز یا... می‌توانیم پس از دو یا سه روز قیمت پایین‌تری در نظر بگیریم.

مدیر بخش گسترش فناوری شرکت «لایف گیت» در ادامه گفت: این اپلیکیشن با استفاده از تاریخ‌های مندرج از سوی صاحبان فروشگاه، دائم اطلاعاتی را همراه با آدرس فروشگاه به مخاطبان ارسال و از طریق نقشه نزدیک‌ترین راه دسترسی به آن را نیز مشخص می‌کند تا خریداران بتوانند در کوتاه‌ترین زمان به فروشگاه موردنظرشان دسترسی داشته باشند. البته این تنها راه دسترسی و تهیه مواد موردنظر نیست، چون می‌توانیم با همین اپلیکیشن جنس موردنظرتان را سفارش داده و بدون هرگونه هزینه حمل در محدوده مشخص شده در منزل تحویل بگیرید.

اقتصاد مشارکتی هدف اصلی

فرانچسکو آردیتو، یکی از طراحان این اپلیکیشن در شرکت «پلی تکنیکو» درباره منافع اقتصادی و مشارکت در اجرای آن گفت: استفاده از این اپلیکیشن می‌تواند برای هر دو سوی معادله یعنی فروشنده و خریدار بسیار مفید و کارآمد باشد؛ چون فروشنده‌ها می‌توانند به متقاضیان بیشتری دسترسی و سود بیشتری از فروش داشته باشند که نمونه خوبی از پدیده «اقتصادی مشارکتی» است.

آردیتو، تاکید کرد: نکته جالب در این زمینه بجز بحث اقتصادی این است که دورریز کمتری از محصولات به‌دلیل این همکاری صورت می‌پذیرد و درنتیجه نه محیط‌زیست آلوده می‌شود و نه محصولات کشاورزی هدر خواهند شد.

وی تصریح کرد: تا امروز اپلیکیشن یادشده توانسته نزدیک به 50 هزار کاربر ثبت شده به خود جذب کند و با استفاده از تخفیف‌های یاد شده هر ماه تقریباً سه تن مواد غذایی کمتر دور ریخته می‌شود و به جای این‌که این مواد در سطل زباله‌ها ریخته شود می‌بینیم نه‌تنها فرصتی برای سودآوری ایجاد کرده بلکه رونق اقتصادی قابل‌توجهی نیز برای کسبه محلی به ارمغان آورده است. این کارشناس نرم‌افزار به اهداف بلندمدت این اپلیکیشن اشاره کرد و گفت: با توجه به تجربه بسیار جالب و مفید در شهر رم اکنون در شهرستان‌های مهم دیگر ایتالیا مشغول به فعالیت هستیم و از این به بعد برای کشورهای اسپانیا و پرتغال برنامه‌ریزی کرده‌ایم.