
کازئینات سدیم از خنثی کردن کازئین اسیدی توسط کلسیم هیدروکسید یا سدیم هیدروکسید به نحوی که PH آن به 7/6 برسد، بدست میآید . کازئینات منبع خوبی از پروتئین ها بوده و دارای نقش امولسیفایر، اتصال دهنده آب و کمک به پف کنندگی میباشد. کازئین پروتئینی از گروه فسفوپروتئینها است که به چهار فرم ((alpha S1 -Casein) ، (alpha S2-Casein) ، (beta-Casein) و (kappa-Casein) یافت میشود. نزدیک به ۸۰ درصد از پروتئین موجود در شیر گاو و پنیر از نوع کازئین است.
کازئینات سدیم متداول ترین نوع کازئین محلول در آب است که طرز تهیه آن مثل کازئین اسید بوده ولی قبل از خشک شدن به قلیا اضافه میگردد، بنابراین PH باید در حدود 6/7 باشد. کازئینات سدیم به طور معمول در یک خشک کننده افشان خشک میشود. مشکل خشک کردن با این روش افزایش ویسکوزیته محصول به طور لگاریتمی بوده و هزینه این شیوه خشک کردن نیز نسبتا بالا است.
این محصول یک ماده غذائی افزودنی است که به عنوان مادهای اتصال دهنده، امولسیون کننده، سفید کننده و ورآورنده عمل میکند. خیلی زود در آب حل شده و به طور روز افزونی در صنایع غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. در بسیاری از کشورها به عنوان امولسیون کننده در تهیه سوسیس و کالباس و به عنوان جانشین شیر و خامه در فرآورده های مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین در محصولاتی مانند پنیر، ماست، بستنی و کافی کریمر نیز استفاده میشود.
به عنوان یک منبع غذایی مناسب کازئین کلیه اسیدهای امینه ضروری بدن را تامین میکند و دارای مقادیر بالایی از آمینو اسید گلوتامین است که در بهبود سطح ایمنی بدن نقش موثری دارد. کازئین در شیر به صورت یک سوسپانسیون از میسلهای کازئین که بواسطه یونهای کلسیم و تاثیرات متقابل هیدروفوبی در کنار هم نگه داشته شده اند یافت میشود. کازئیناتها (سدیم و کلسیم و…) در واقع فرم بهینه شده ای از کازئین میباشند که در آنها قابلیت انحلال و خواص رئولوژیک این پروتئین بهبود یافته است.
با توجه به اینکه این پروتئین دارای کلیه اسید های آمینه ضروری برای بدن می باشد و بر اساس شاخصهای تغذیهای و کیفی یکی از بهترین پروتئین های طبیعت محسوب می شود لذا به عنوان یک جزء مهم در فرمولاسیون مکمل های غذایی کاربرد فراوانی یافته است.
نظر دهید