با توسعه مصرف نوشیدنی ها، شاهد سلیقه های مختلف از سوی مصرف کنندگان این محصول هستیم. این نوشیدنی ها شامل نوشیدنی های طبیعی و همچنین نوشیدنی هایی هستند که رنگ و بافت هایی منحصر به فرد را به خود اختصاص داده اند.

با توجه به سلایق بسیار متفاوت و گسترده مصرف کنندگان نوشیدنی، تهیه کنندگان فرمولاسیون نوشیدنی ها همه روزه با چالش فرمول بندی جدید که با آخرین روند مصرف کتنندگان مطابقت داشته باشد، روبرو هستند.

برای اینکه فرمول سازان بتوانند فرمولاسیون مناسبی را برای این نوشیدنی ها تهیه کنند، لازم است تا سیستم هایی مناسب را به عنوان استابلایزر نوشیدنی در نظر بگیرند که این کار بخش مهمی از فرایند فرمولاسیون را شامل میشود. سیستم هایی که برای این نوشیدنی ها در نظر گرفته میشوند، به میزان زیادی به نوع نوشیدنی، مواد تشکیل دهنده آن و همچنین نوع محصول نهایی که مد نظر است، بستگی دارد. 

در این مقاله قصد داریم تا انواع استابلایزر نوشیدنی و عوامل موثر در انتخاب آنها را بررسی نماییم.

 

تعریف استابلایزر نوشیدنی

با استفاده از استابلایزر نوشیدنی، میتوان مواد موجود در نوشیدنی ها را معلق نگه داشت. همچنین، حضور این ماده، سبب افزایش ویسکوزیته در محصول و نیز جلوگیری از ایجاد رسوب در نوشیدنی ها و آبمیوه ها میشود.

به طور مثال، موادی مانند پروتئین ها، خصوصا پروتئین های گیاهی، حاوی مقادیری فیبر میباشند که به دلیل وجود آنها مایلند تا، خاصیت امولسیفایری خود را از دست داده و پس از فراوری، از خود رسوب هایی را به عنوان ته نشین بر جای گذارند.

با استفاده از خرید تثبیت کننده های نوشیدنی و استفاده از آنها در محصول مورد نظر، میتوان از جداسازی مواد تشکیل دهنده نوشیدنی ها و نیز تشکیل ضایعات غیر ضروری در محصول ممانعت به عمل آورد.

استابلایزر نوشیدنی چیست؟

موارد مهم و موثر در انتخاب نوع استابلایزر نوشیدنی

استابلایزرهای نوشیدنی انواع زیادی دارد که با بررسی و پاسخ به سوالات زیر میتوان بهترین نوع را که با محصول مد نظر مطابقت دارد برای هر یک مورد استفاده قرار داد.

1.    سن مخاطب محصول چه قدر است؟

2.    آیا مخاطب محصول کودکی است که یک نوشیدنی شیرین و آبدار میخواهد و نسبت به ظاهر و میزان ویسکوزیته بی تفاوت است؟

3.    یا بزرگسالی که ویسکوزیته و ظاهر محصول برایش اهمیت دارد و محصولی کدر را نمیپسندد؟
(باید توجه داشت که وقتی مخاطبان هدف بزرگسالان هستند، کیفیت مواد تشکیل دهنده و محصول نهایی اهمیت بیشتری پیدا میکند و بایستی سیستم استابلایزری قابل قبولی را برای آن در نظر گرفت.)

4.    انتظارات تغذیه ای مصرف کننده چیست؟
(برای بسیاری از اشخاص مصرف کننده، اینکه نوشیدنی میوه ای مورد استفاده شان سرشار از ویتامین باشد، بسیار اهمیت دارد. همچنین، تعداد کثیری از مصرف کنندگان، خواهان محصولات غذایی سالم هستند که برای سلامتی شان مفید واقع شود. در نتیجه، موادی نظیر ویتامین ها، فیبرها و نیز برخی گیاهان را به نوشیدنی های تولیدی اضافه میکنند.)

5.    میزان قند و کالری نوشیدنی مد نظر چه قدر خواهد بود؟

6.    کدام یک از ویژگی های محصول نهایی نظیر میزان ویسکوزیته و ph، بر انتخاب نوع تثبیت کننده اثر گذار خواهد بود؟ 

7.    پروسه پردازش، بسته بندی و توزیع محصول چگونه خواهد یود؟

8.    قیمت تمام شده محصول چه قدر خواهد بود؟
(با توجه به قیمتی که مد نظر میباشد، میزان، نوع و تثبیت کننده مورد نظر برای آبمیوه تولیدی متفاوت است.)

همه این مواردی که ذکر شد بر انتخاب نوع و سطح استابلایزری که مورد نیاز است، تاثیر خواهند داشت. پس از پاسخ به آنها، حال میتوان شروع به تهیه فرمولاسیون متناسب با نیازهای بررسی شده نمود.

 

بعد از اینکه سیستم استابلایزر نوشیدنی انتخاب شد، حال میتوان به افزودن مواد دیگری مانند رنگ ها پرداخت. رنگ مناسب میتواند ظاهری خوب و طبیعی به محصول بدهد. مثلا، نوشیدنی هایی که رنگشان نارنجی است را میتوان با بتاکاروتن که رنگی طبیعی است، رنگ نمود. همچنین برای اینکار از رنگ های FDC نیز میتواند استفاده کرد. برای اینکه یک آبمیوه، ظاهری طبیعی داشته باشد، میتوان رنگی که به آنها افزوده میشود را با کلودیفایر (عامل کدر کننده) ترکیب نمود.

پس از تصمیم گیری در ارتباط با تمامی مواد تشکیل دهنده نوشیدنی، بایستی به منظور کسب اطلاعات در مورد میزان پایداری محصول، نحوه پردازش، بسته بندی و ذخیره سازی آن، مورد بررسی قرار گیرد.


انواع مواد معلق کننده آبمیوه 

آبمیوه هایی که برچسب 100 درصد آبمیوه را دارند، ترکیبی از کنسانتره آبمیوه هستند که به منظور تولید محصولاتی با طعم سنتی و به صرفه از نظر اقتصادی تهیه میشوند. اغلب آبمیوه های با برچسب 100 درصد نیازی به تثبیت کننده برای تامین ویسکوزیته خود ندارند زیرا که محتوای جامد درون آنها برای این کار کافی است. با این حال، مواردی هستند که برای معلق نمودن ذرات آنها از ثثبیت کننده ای مانند زانتان گام استفاده میشود.

انواع معلق کننده آبمیوه


enlightenedمشاهده مشخصات و خرید زانتان گام


1. صمغ زانتان با توجه خصوصیاتی که دارد قادر به بالا بردن ویسکوزیته میباشد. همچنین میتواند طعم محصول را بهبود بخشیده و ماندگاری و قوام آن را افزایش دهد. 


این ماده در طیف گسترده ای از PH، پایداری خود را حفظ میکند و در نتیجه ویسکوزیته محلول آبی صمغ زانتان، مستقل از PH محیط است.
مخلوط این صمغ و PGA  (پروپیلن گلیکول آلژینات) در نوشیدنی های میوه ای به اثبات رسیده است.

از دیگر موادی که به تعلیق و قوام آبمیوه ها و نوشیدنی ها کمک میکنند میتوان به پکتین، گوارگام، صمغ عربی و سی ام سی اشاره نمود.

 

2. پکتین با متوکسیل بالا (HM)

پکتین با متوکسیل بالا یکی از تثبیت کننده های مناسب برای نوشیدنی ها به ویژه نوشیدنی های میوه ای است و ویسکوزیته خوبی را برای آنها ایجاد می نماید. درصد DE پکتین های HM بیش از 50% است. عدد معادل دکستروز یا همان DE، مقدار قند احیا کننده موجود در محصولات قندی میباشد که آن را برحسب میزان درصد ماده خشک بیان میکنند.
منبع اصلی تهیه پکتین از بخش سفید رنگ پوست مرکبات و همچنین تفاله های سیب میباشد.

enlightenedبرای اطلاعات بیشتر راجع به پکتین و انواع آن این مقاله را بخوانید: پکتین چیست؟
enlightenedمشاهده مشخصات و خرید پکتین

 

3. گوارگام

صمغ گوار یک هیدروکلوئید تغلیظ شده است که در فرمولاسیون هایی که مبتنی بر آب هستند نقش موثری دارد. گوارگام گیاهی با مقاومت بالاست و میتواند باعث ایجاد حالت ژله ای در آب گردد.
با استفاده از این ماده، میتوان ویسکوزیته مناسبی را ایجاد نموده و محصول را پایدار کرد.

enlightenedمشاهده مشخصات و خرید گوارگام

 

4. صمغ عربی

در زمان حل شدن این صمغ در آب، ژل نرمی ایجاد میشود. هنگامی که صمغ عربی در آب حل میشود، محلولی با ph تقریبی 4.5 ایجاد میشود که رنگ آن زرد تا نارنجی-قهوه ای میباشد.

enlightenedمشاهده مشخصات و خرید صمغ عربی

 

5. سی ام سی

سی ام سی نیز دارای خاصیت پایدار کنندگی است و از آن برای معلق نگه داشتن انواع ذرات جامد در نوشیدنی ها و پالپ استفاده میکنند. حضور سی ام سی از ته نشین شدن این ذرات برای مدتی طولانی جلوگیری مینماید. علاوه بر این، باعث میشود تا آزادسازی طعم بهبود یابد. 

enlightenedمشاهده مشخصات و خرید سی ام سی

 

سخن پایانی

تثبیت کننده‌ها افزودنی‌هایی هستند که به منظور کمک به حفظ امولسیون‌ها و یا جلوگیری از کاهش کیفیت در نوشیدنی‌ها مورد استفاده قرار میگیرند. هدف از مصرف تثبیت کننده ها در محصولات، افزایش ویسکوزیته، افزایش طعم و غلظت دادن به نوشیدنی است. علاوه براین، قادر به حفظ خاصیت امولسیونی هستند و با معلق نگه داشتن مواد اضافی در محصول از ایجاد رسوب جلوگیری می‌کنند.

 

شرکت آرتین تجارت اکسیر به عنوان یکی از معتبرترین فروشندگان مواد اولیه شیمیایی، آماده ارائه انواع استابلایزر نوشیدنی مورد نیاز صنایع غذایی میباشد. شما مشتریان عزیز می‌توانید جهت خرید استابلایزر نوشیدنی با کارشناسان ما در بخش فروش تماس گرفته و یا از طریق وبسایت بازار نانو سفارش خود را ثبت کنید تا در اسرع وقت به آن رسیدگی شود.