به گزارش فراسخن از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو معاونت علمی فناوری رییس جمهوری، رنگ ها و ترکیبات مختلف صنایع نساجی با وارد شدن به آب ها، می توانند موجب آلودگی آب شوند.
بعد از صنعت کشاورزی، صنعت نساجی دومین منبع آلوده کننده آب ها است، براساس تخمین بانک جهانی ۱۷ تا ۲۰ درصد آلودگی صنایع، توسط رنگ ها و مواد شیمیایی مورد استفاده در صنعت نساجی اتفاق می افتد، در پساب های این صنعت ۷۲ ماده شیمیایی سمی شناسایی شده است که ۳۰ نوع آن غیرقابل زدایش از آب است.
این موضوع موجب تهدید محیط زیست می شود، تصفیه این آب های آلوده کاری پرهزینه و زمان بر است.
در حال حاضر روش های مختلفی نظیر لخته کردن، اسمز معکوس و جداسازی با غشاء برای تصفیه آب استفاده می شود، اما تمام این روش ها پرهزینه بوده و گاهی برای از بین بردن رنگ ها مناسب نیست، استفاده از کربن فعال نیز به دلیل برگشت ناپذیر بودن، چندان مناسب نیست. همچنین جداکردن پاتوژن ها نیازمند روش هایی نظیر افزودن کلر یا اوزون به آب است.
پژوهشگران هندی از نانوکامپوزیت نقره سیلیکا برای این کار استفاده کردند. با این نانوکامپوزیت می توان باکتری های بیماری زا و آلاینده های موجود در آب را جداسازی کرد بدون این که نیاز به مواد شیمیایی، دمای بالا، فشار و الکتریسیته باشد.
نتایج این پژوهش در قالب مقاله ای با عنوان ˈNano-silica built with china nanoparticles: antifouling adsorbent for fit color removal, effective H2O disinfection and biofouling controlˈ در نشریه Nanoscale به چاپ رسیده است.
سوجی داس، از مؤسسه تحقیقات چرم هند، می گوید: «نانوذرات نقره را روی بستر سیلیکا قرار دادیم که این کار با استفاده از یک پروتئین زیست سازگار انجام شد.
این پروتئین به عنوان احیاء کننده و عامل محافظ نانوذرات نقره عمل می کند و مانع از اکسید شدن آن ها در برابر شرایط محیطی می شود. در نهایت ماده ای ارزان و کارا برای تصفیه آب به وجود می آید.
این روش نیاز به تجهیزات پیچیده و گرانقیمت نداشته و عاری از مواد شیمیایی است. در نتیجه مشکلات زیست محیطی این فرآیند به حداقل می رسد.
این نانوکامپوزیت قادر است رنگ ها را در دماها و pHهای مختلف از آب جداسازی کند. علاوه براین، این نانوکامپوزت قادر به از بین بردن میکرواورگانیسم های موجود در آب آلوده است.
این گروه تحقیقاتی قصد دارند تا این ماده جدید را به صورت فیلتر صنعتی و در حجم بالا تولید کنند. این فیلتر، سیار و قابل حمل بوده و می توان آن را به هر جایی حمل کرد.
نظر دهید