مشخصات کلی | |
به انگلیسی | Nisin |
خلوص | |
شکل ظاهری | |
گرید | |
برند | Pimaripro |
کشور تولید کننده | اسپانیا |
بسته بندی | قوطی 0.5 و 1 کیلوگرمی |
- موجودی: موجود
- مدل: -
توضیحات
نایسین
نایسین، نگهدارنده طبیعی
این ماده اولین نگهدارنده طبیعی است که به وسیله ی صنعت بیوتکنولوژی تولید گردیده است. نایسین از دسته ی آنتی بیوتیک های باکتریوسین میباشد که سالهاست توسط انسانها مورد استفاده واقع شده است و مصرف آن بی خطر است. این ماده قادر به جلوگیری از رشد باکتری های گرم مثبت میباشد اما تاثیر خاصی بر روی انواع باکتری های گرم منفی ندارد.
به طور واضح تر، نایسین نگهدارندهای بسیار مهم در آن گروه از مواد غذایی به حساب میآید که پاستوریزه میشوند، ولی استرلیزه نمیگردند به دلیل اینکه پاستوریزاسیون باعث از بین رفتن باکتریهای گرم منفی، مخمرها و باکتریها میگردد، ولی بر روی اسپور باکتریها بی اثر است.
نایسین ماده ای است که بیشترین ثبات را در شرایط اسیدی از خود نشان میدهد و در آب نیز محلول است. این ماده هم اکنون در بیش از 50 کشور دنیا به عنوان ماده نگهدارنده ای ایمن مورد استفاده واقع میشود.
نام دیگر نایسین:
نایسین که با نام نایزین نیز شناخته میشود، پلی پپتید کاتیونی میباشد که از 34 اسید آمینه تشکیل شده است. این ماده توسط سویه های لاکتوکوکوس لاکتیس تولید میشود.
این ماده به دلیل دارا بودن طیف گسترده ای از خاصیت مهارکنندگی، در برابر انواع باکتری های گرم مثبت مانند پاتوژن های غذایی و آلاینده هایی نظیر لیستریا مونوسیتوژنز مورد استقبال زیادی قرار گرفته است.
خصوصیات کلی نایسین
فرمول شیمیایی: C143H230N42O37S7
شکل ظاهری: پودر کرم روشن
جرم مولی این ماده 0.7 گرم بر مول می باشد و نقطه جوشی معادل 2966 در جه سانتی گراد دارد.
آنالیز نایسین
شناسه غذایی نایسین
نایسین با شناسه غذایی E234 شناخته میشود.
بررسی میزان انحلال پذیری نایسین
هر چه میزان PH کاهش پیدا کند، حلالیت نایسین در آب افزایش میابد. این ماده در حلال هایی که غیر قطبی هستند نامحلول میباشد.
رابطه PH با ثبات نایسین
میزان PH کمتر، برابر است با ثبات بیشتر. ماده نایسین حاوی خاصیت اسیدی قوی و همچنین مقاومت در برابر درجه حرارت های بالاست که با توجه به این ویژگی، میتوان از این ماده به منظور مهارسازی باکتری های گرم مثبت مختلف در طی پروسه تهیه و نگهداری غذاها استفاده نمود.
چگونه میتوان غلظت نایسین را اندازه گیری کرد؟
با استفاده از روش هایی نظیر روش سنجش انتشار آگار ساده و کروماتوگرافی میتوان غلظت این ماده را اندازه گیری نمود.
بررسی ایمنی نایسین
نایسین نوعی پلی پپتید محسوب میشود و به همین دلیل، بعد از وارد شدن به بدن انسان، به وسیله پروتئاز گیاهی، به سادگی تجزیه میگردد. نایسین که تحت عنوان یک نگهدارنده طبیعی شناخته میشود، بی خطر و غیر سمی است.
خرید نایسین و استفاده از آن به عنوان یک نگهدارنده، بسیار مورد توجه است. علت این امر آن است که این ماده در مقایسه با دیگر مواد نگهدارنده، ایمن تر میباشد. اما علت ایمن تر بودن آن چیست؟
نایسین ماده ای طبیعی است و پس از مصرف خوراکی حاوی آن، سریعا به وسیله آمینو اسیدها در دستگاه گوارش، هیدرولیز میشود. این مسئولیت توسط آنزیم های پروتئولیتیک (شامل سیالاز، تریپسین و آنزیم های گوارشی) صورت میپذیرد.
نحوه تولید نایسین
با مورد استفاده قرار دادن محیط های مصنوعی و طبیعی در تخمیرهای دسته ای، میتوان نایسین را تولید نمود. این ماده با تخمیر آب پنیر یا شیر مایع به وسیله سویه های لاکتوکوس لاکتیس ساپس تولید میگردد. ماده حاصل شده را متمرکز کرده و جدا میکنند. سپس، آن را با اسپری خشک کرده و آسیاب مینمایند تا در نهایت ذرات کوک تولید گردند.
در سطوح تجاری، نایسین استاندارد شده 2.5 درصد، به وسیله تخمیر کنترل شده انواع خاصی از باکتری های لاکتیک، در محیطی که بر پایه شیر است تولید میشود. این ماده پس از استخراج و خشک کردن آن، به صورت مخلوط همراه با نمک عرضه میگردد.
نایسین خشک بسیار پایدار است و بایستی در دمای زیر 25 درجه سلسیوس نگهداری شود.
مراحل تولید نایسین به اختصار:
1. تخمیر محیطی که مبتنی بر قند است با اضافه نمودن عصاره مخمر و با مورد استفاده قرار دادن باکتری لاکتیس
2. خارج سازی غلظت نایسین
3. خشک نمودن با اسپری: ماده مورد نظر با سدیم کلرید رسوب کرده و در ادامه طی یک پروسه، خشک سازی با اسپری صورت میگیرد.
4. آماده کردن نایسین: در نهایت نایسین با واحد 1000 IU توسط سدیم کلراید استاندارد میگردد.
نحوه عملکرد نایسین
این ماده، سبب اتصال فسفولیپیدهای آنیونی غشای سلولی شده و آن را درون غشای سلولی قرار میدهد. این کار، باعث متوقف شدن فرایندهای بیوسنتز در باکتری های گرم مثبت میشود و در نتیجه، آنها را از بین میبرد. نفوذ ناپذیر بودن در دیواره های سلولی باکتری های گرم منفی، موجب بی اثر شدن آنها در مواد غذایی میگردد.
درباره کاربردهای نایسین بدانیم
خرید نایسین به عنوان یک نگهدارنده مصرف میشود و در محصولاتی نظیر انواع لبنیات پاستوریزه، پنیرهای فرآوری شده و همچنین سبزیجات کنسروی مورد استفاده میباشد. از دیگر کاربردهای این ماده میتوان در تولیدات محصولات گوشتی، غذاهای پروتئینی گیاهی و نوشیدنی ها نام برد.
از دیگر کاربردهای مهم این ماده میتوان به مصرف آن در بسته بندی های غذایی اشاره نمود. نایسین میتواند بر روی بسته بندی پلیمری سطح غذا قرار گرفته و تحت عنوان یک نگهدارنده عمل کند.
فواید خاصیت ضد قارچی نایسین
در زمینه خاصیت ضد قارچی نایسین، تحقیقات بسیار زیادی در تولیدات مواد غذایی انجام شده است. با توجه به وجود این خاصیت در نایسین، به منظور کنترل باکتری های اسید لاکتیک که در آبجو موجود هستند و به طور کلی محصولات غذایی مانند سس های سالاد که PH آنها پایین است، از خرید نایسین استفاده میکنند. همچنین، در فراوری غذاهای جدید که در آنها تکنولوژی هایی مانند الکتروپوریشن و استرلیزاسیون در فشار بالا حضور دارند میتوان از نایسین استفاده نمود.
کشف نایسین
اين ماده در سال 1928 برای اولين بار کشف شد که پس از آن، تعداد کثیری از باکتریوسین هایی که به طور عمده به وسیله باکتری های لاکتیک اسید ایجاد میشوند، شناخته شدند. در میان این باکتریوسین ها، نایسین تنها باکتریوسینی است که خالص سازی میگردد و تحت عنوان یک نگهدارنده از آن بهره گرفته میشود.
نایزین را به عنوان یک آنتی بیوتیک هم میشناسند. این ماده یک آنتی بیوتیک پلی پپتیدی، به شکل مولکول کوچک همراه با فعالیت ضد باکتریایی میباشد و به وسیله لاکتوکوس لاکتیس ساپس، سنتز گردیده و ترشح میشود.
به طور کلی ماده نایسین، ماده ای طبیعی، شاید گیاهی و فاقد گلوتن شناخته شده است.
نایسین برای اولین مرتبه توسط کدام کشور معرفی شد؟
30 سال پیش برای اولین بار این ماده در کشور انگلیس معرفی گشت و اولین کاربرد نایسین که مورد توجه بود، کاربرد آن به عنوان نگهدارنده در پنیرهای فراوری شده بود.
کاربرد های جالب نایسین
هنگامی که این ماده با خلوص بالا تولید شود میتواند برای درمان زخم های انسانی و کنترل ورم های پستانهای گاوهای شیری مورد استفاده قرار گیرد که این موارد موجب افزایش علاقه استفاده کنندگان از این ماده شده است.
نایسین و دیگر باکتریوسین ها
همانطور که گفتیم، اولین بار نایسین (نایسین) در سال 1928 کشف شد. از آن زمان به بعد باکتریوسین هایی که اغلب به وسیله ی باکتری های لاکتیک اسید تولید میشوند، به میزان زیادی شناسایی شدند، اما باید بدانیم که نایسین اولین باکتریوسینی است که خالص سازی میشود و به صورت تجاری، از آن به عنوان ماده نگهدارنده بهره میگیرند.
خواص نایسین
همانگونه که پیشتر اشاره شد، نایزین در محیطی بر پایه شیر طی تخمیری کنترل شده، تولید میشود. جالب است بدانیم که این ماده به وسیله ی آنزیم های پروتئاز در بدن تجزیه میشود و به دلیل اینکه خاصیت تجمعی ندارد از نظر FDA در دسته مواد غذایی ایمن جای میگیرد.
نایسین، بدون اثر طعم و مزه
همچنین لازم به ذکر است که نایسین تاثیری بر طعم و عطر مواد ندارد.
علت تلخ شدن پنیر در صنایع غذایی نیز استفاده از سایر نگهدارنده ها میباشد که با جایگزینی نایزین این مشکل برطرف میشود.
اگر نایسین به شکل آزاد مورد استفاده واقع شود، باعث تخریب، غیر فعالسازی و ایجاد سویه های باکتریایی مقاوم به نایسین میگردد. در نتیجه با کپسوله کردن لیپوزومی میتوان سبب محافظت از آن در برابر مهارکننده ها شد.
با این روش نایسین میتواند برای مدت طولانی و با خاصیت رهاسازی کنترل شده در لیپوزوم باقی بماند و همچنین این کار موجب تقویت فعالیت ضد میکروبی آن میشود.
میزان دوز مصرفی نایسین
بالاترین دوزی که در طی مطالعات مختلف جهت بررسی سمیت خوراکی نایسین مورد بررسی قرار گرفته است، به میزان 225 میلی گرم/ کیلوگرم وزن بدن در روز است که مصرف این مقدار هیچ گونه عارضه ای در تست ها و بررسی ها انجام شده، در پی نداشت.
چه میزان استفاده از نایسین در خوراکی ها مجاز است؟
حداکثر مقدار مجاز قابل استفاده از این ماده در محصولات غذایی طبق نظر FDA، 250 میلی گرم بر کیلوگرم محصول نهایی اعلام شده است.
بهداشت کشور کانادا نیز گفته است، نایسین را به میزان حداکثر بین 2.5 الی 30 ppm در مواد پختنی میتوان استفاده نمود. این مواد شامل گوشت های آماده، سوسیس، پنیرهای فراوری شده، ماهی، مرغ و آب های غلیظ میباشد.
آیا فروش نایسین و مصرف آن با عوارض جانبی همراه است؟
طبق بررسی ها و مشاهدات صورت گرفته، تقریبا میتوان گفت که هیچ گونه عارضه جانبی در رابطه با مصرف این ماده به عنوان یک افزودنی مشاهده نگردیده است. لازم به ذکر است بدانیم، خرید نایسین و مصرف آن قادر است تا علائمی را که ناشی از مصرف نگهدارنده های شیمیایی است کاهش داده و همچنین برای بیمارانی که به سرطان روده بزرگ هستند، مفید واقع شود.
درست است که این ماده را به طور کلی تحت عنوان یک افزودنی ایمن در نظر میگیرند، با اینحال این امکان وجود دارد، عوارض جانبی را به مقدار جزئی به همراه داشته باشد. این عوارض شامل موارد زیر است:
خارش و بثورات پوستی، تهوع و استفراغ، گر گرفتگی
مطالعه موردی به منظور بررسی میزان دوز مصرفی نایسین
از سری مشکلاتی که پنیر لاکتیکی دارد، تولید فساد گازی همراه با بوی نامطبوع است. در طی این فرایند، میکرواورگانیسم های فساد گر با تجزیه کردن مواد غذایی درون پنیر، موجب آزاد شدن گاز از جمله دی اکسید کربن و تولید ترکیبات بد بویی مثل ایندول و اسکاتول می گردند.
به همین منظور مطالعه و پژوهشی برای بررسی تاثیر نایسین و دمای نگهداری آن بر رشد و فعالیت باکتری کلستریدیوم پرفرینجنس در پنیر لاکتیکی انجام گرفت.
طبق بررسی نتایج حاصله از مطالعات نگهداری پنیر لاکتیکی در دمای نامناسب، این نتایج حاکی از آن است که اینکار موجب تبدیل اسپور به فرم رویشی شده که میتواند مشکلات بعدی را به وجود آورد. در نتیجه نایسین با غلظت 30 ppm میتواند به عنوان نگهدارنده طبیعی مورد استفاده قرار گیرد و واضح است که با افزایش تعداد اسپور در یک نمونه شیر خام، طبیعتا میزان دوز مصرفی نایسین هم تغییر خواهد کرد.
خرید نایسین
برای خرید این محصول که در بسته بندی های 1 کیلوگرمی و ساخت کشور اسپانیا میباشد و توسط شرکت آرتین تجارت اکسیر عرضه میگردد، میتوانید از طریق فروشگاه اینترنتی بازار نانو به صورت سفارش اینترنتی و یا به صورت خرید حضوری از کارشناسان ما، خرید خود را انجام دهید.
قیمت نایسین به عنوان نگهدارنده:
با خرید از سایت بازار نانو، کمال اطمینان از کیفیت و قیمت نایسین را تجربه کنید. قابلیت ارسال به سراسر کشور با بیمه مرسوله.
جهت اطلاع از قیمت به روز نایسین با شماره های شرکت تماس بگیرید.
نایسین در یک نگاه کلی
نایسین یک نگهدارنده طبیعی با شناسه غذایی E234 است که در محیطی بر پایه شیر با تخمیری کنترل شده، تولید میشود و در صنایع لبنی، مخصوصا در تولید پنیر، مورد استفاده قرار میگیرد. دوز مصرف آن به میزان 225 میلی گرم/ کیلوگرم وزن بدن در روز است.