مصرف عمده جوش شیرین غذایی یا فود گرید در تولید کیک و کلوچه و نیز بیسکویت می باشد. مصرف جوش شیرین در تولید بیکینگ پودر است که برای ورآمدن خمیر و حجم دادن به انواع کیک اضافه می شود.
بکینگ پودر از یک نوع باز و اسید تشکیل شده است که به محض مخلوط شدن با مایعات موجب ازاد کردن مقداری گاز می شود.
جوش شیرین دامی در تغذیه گاوداری ها ومکمل های دام و طیور و شیرین کردن آب نیز کاربرد دارد بیکربنات سدیم یا جوش شیرین کاربردهای فراوانی دارد.
از سدیم بی کربنات به عنوان جایگزین مخمر در نانوایی ها استفاده می شود زیرا بخاطر خاصیت قلیایی آن، کاهش ‏زمان تخمیر را به دنبال دارد همچنین در کارخانجات بعنوان ضد عفونی کننده هم استفاده می شود که البته بستگی به کیفیت آن هم دارد و هر چقدر کیفیت جوش شیرین بالاتر باشد باعث افزایش کارایی آن می گردد.
بیکربنات سدیم در صنایع غذایی، در تولید نوشابه‌های گازدار به عنوان منبعCO2، در صنایع پاک کننده‌های خانگی و در کپسولهای خاموش کننده آتش نیز کاربرد دارد.
همچنین بی کربنات سدیم در صنعت نساجی برای عمل آوردن نخهای پشمی و ابریشمی استفاده می‌شود. بی کربنات سدیم به عنوان یک مکمل خوراکی در جیره غذایی دام و طیور می تواند در جهت جلوگیری از اختلالات متابولیکی و تغذیه ای بکار برده شود.

آشنایی با سدیم بی کربنات

بی کربنات سدیم یکی از نمک های سدیم میباشد که در اثر ترکیب شدن با کربنک اسید به دست می آید. این ترکیب که به مقدار کم خاصیت بازی دارد، بدون طعم و بدون بو است.

نام جوش شیرین تا به حال زیاد به گوشمان خورده است. این نام، نام دیگریست که این ترکیب را با آن میشناسند و ماده ای است که هم بوگیر میباشد هم رطوبت را جذب میکند.

از جوش شیرین به منظور متخلخل کردن نان هم بهره گرفته میشود. سدیم بی کربنات در آب به صورت یک آمفوتر عمل مینماید. وجود هیدروژن در این ترکیب باعث ایجاد رفتار اسیدی این ترکیب میگردد که به سببآن، در صنایع مختلف تحت عنوان آزاد کننده از آن استفاده میشود.

نام انگلیسی

Sodium Bicarbonate

نام های دیگر

سدیم هیدروژن‌کربنات، جوش شیرین

فرمول شیمیایی

NaHCO₃

دمای ذوب

50 درجه سلسیوس

دمای جوش

851 درجه سلسیوس

شکل ظاهری

پودر سفید