آیا تا به حال در هنگام خرید مواد غذایی به رنگی که این مواد دارند دقت کرده اید؟ یا اینکه به طور کلی از دسته افرادی هستید که اهمیتی به رنگ محصولات نمیدهند؟

اگر بخواهیم براساس میانگین افراد صحبت کنیم، باید گفت که اکثریت افراد در حین خرید مواد غذایی به رنگی که آن محصول دارد، توجه میکنند. از این رو میتوان گفت که براساس تجربه، رنگ با کیفیت و ویژگی های حسی ارتباطی مستقیم دارد.

رنگ یکی از بهترین مشخصات کیفی مواد غذایی است و همچنین بافت، طعم و مزه محصول را تداعی میکند. به طور مثال، شما دو سیب را تصور کنید. یکی به رنگ قرمز تند و دیگری نیز با رنگ قرمز اما با درجه رنگی بسیار کمتر. کدام را برای خوردن انتخاب میکنید؟ اگر پاسختان گزینه اول است، پس خوب متوجه منظورمان شده اید.

در این مقاله، به بررسی انواع رنگ های غذایی، اعم از طبیعی، مصنوعی و هدف استفاده از آنها میپردازیم.

 

انواع رنگ های غذایی

در صنایع غذایی، رنگ ها را به 3 دسته کلی تقسیم بندی میکنند:

  1. طبیعی
  2. مشابه طبیعی
  3. مصنوعی یا سنتتیک

 

معرفی رنگ های غذایی طبیعی

رنگ های طبیعی از 3 منشا گیاهی، حیوانی و یا معدنی به دست می آیند. این نوع از رنگ ها با استانداردهای غذایی و GMP مطابقت دارند و دارای E نامبر میباشند. آنها که هم به شکل پودری و هم به شکل مایع در دسترس هستند، در مقابل نور و گرما مقاوم میباشند.

رنگ های طبیعی

برخی رنگ های گیاهی عبارتند از: آنتوسیانین، بتالین، تانن، کاروتنوئید، کلروفیل، فلاوونوئید و…

1. رنگ‌های گیاهی

رنگ‌های گیاهی یکی از اصلی‌ترین منابع رنگ طبیعی هستند که از گیاهان مختلف، میوه‌ها، سبزیجات و گیاهان دارویی استخراج می‌شوند. این رنگ‌ها در صنایع غذایی کاربرد وسیعی دارند و از آن‌ها برای رنگ‌آمیزی انواع نوشیدنی‌ها، دسرها، آب‌نبات‌ها، ژله‌ها و سایر محصولات استفاده می‌شود. برخی از مهم‌ترین رنگ‌های گیاهی عبارتند از:

الف) کاروتنوئیدها

کاروتنوئیدها یک گروه از رنگ‌دانه‌های طبیعی هستند که به رنگ‌های زرد، نارنجی و قرمز در طبیعت مسئول‌اند. این رنگ‌دانه‌ها در بسیاری از سبزیجات و میوه‌ها به‌ویژه در هویج، گوجه‌فرنگی، فلفل دلمه‌ای و مرکبات وجود دارند.

  • آلفا و بتا کاروتن: در هویج، سیب‌زمینی شیرین، کدو، فلفل دلمه‌ای و سبزیجات برگ‌دار یافت می‌شوند. این رنگ‌دانه‌ها علاوه بر ایجاد رنگ نارنجی، خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارند.
  • لیکوپن: یک کاروتنوئید با رنگ قرمز است که در گوجه‌فرنگی و برخی دیگر از میوه‌ها مانند هندوانه و فلفل قرمز وجود دارد. لیکوپن خاصیت ضدسرطانی دارد و از بیماری‌های قلبی جلوگیری می‌کند.

ب) کلروفیل

کلروفیل رنگدانه سبز است که در گیاهان و سبزیجات به‌ویژه در برگ‌های سبز یافت می‌شود. این رنگدانه مسئول جذب نور خورشید برای فرایند فتوسنتز است. کلروفیل می‌تواند در صنایع غذایی برای ایجاد رنگ سبز در محصولاتی مانند نوشیدنی‌ها، بستنی‌ها، سس‌ها و ژله‌ها استفاده شود.

  • کلروفیل a و b: این دو نوع کلروفیل در گیاهان مختلف یافت می‌شوند و به‌ویژه در سبزیجات برگ‌دار مانند اسفناج، کاهو، بروکلی و دیگر سبزیجات سبز رنگ حضور دارند.

ج) آنتوسیانین‌ها

آنتوسیانین‌ها گروهی از رنگ‌دانه‌ها هستند که به رنگ‌های قرمز، بنفش و آبی در میوه‌ها و گیاهان مسئول‌اند. این رنگ‌دانه‌ها در میوه‌هایی چون توت‌ها (بلوبری، تمشک، آلبالو)، انگور، شاتوت و برخی گل‌ها مانند گل ختمی وجود دارند.

  • آنتوسیانین‌ها علاوه بر ایجاد رنگ‌های زیبای قرمز، بنفش و آبی، خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی نیز دارند و به‌عنوان یک افزودنی سالم در صنایع غذایی کاربرد دارند.

د) فلاونوئیدها

فلاونوئیدها گروهی از ترکیبات طبیعی هستند که در بسیاری از میوه‌ها، سبزیجات، چای و شکلات یافت می‌شوند. این ترکیبات به رنگ‌های زرد و قرمز مسئول هستند و در تولید رنگ‌های طبیعی برای صنایع غذایی کاربرد دارند.

  • کامپفرول و کُوئرستین: از فلاونوئیدهایی هستند که به رنگ‌های زرد در میوه‌ها و سبزیجات کمک می‌کنند.

enlightenedبرای آشنایی بیشتر و کامل تر با رنگهای طبیعی، کلیک کنید.

 

مثالی از رنگ حیوانی: کوشینیل رنگی است که از نوعی حشره به دست می آید.

الف) کارمین (Carmine)

کارمین یک رنگ قرمز طبیعی است که از حشره‌ای به نام کوشینیل (کرم کوشینیل) به‌دست می‌آید. این رنگ‌دانه به‌طور گسترده در صنایع غذایی و دارویی برای رنگ‌آمیزی محصولات مختلف مانند آب‌نبات‌ها، دسرها، نوشیدنی‌ها، بستنی‌ها و حتی مواد آرایشی به کار می‌رود. کارمین به دلیل داشتن رنگی ماندگار و شدید، کاربرد زیادی در صنایع غذایی دارد.

رنگ های معدنی مانند: تیتانیوم دی اکساید که از آن در پوشش آدامس ها و دراژه های شکلاتی استفاده میشود.

الف) اکسید آهن

اکسید آهن یکی از رنگ‌های معدنی است که به‌طور طبیعی رنگ‌های قرمز، زرد و قهوه‌ای را ایجاد می‌کند. این رنگ به‌ویژه در محصولات غذایی مانند شکلات‌ها، بستنی‌ها و حتی نان‌ها استفاده می‌شود.

ب) دیوکسید تیتانیوم

دیوکسید تیتانیوم، اگرچه به‌عنوان یک رنگ سفید شناخته می‌شود، در برخی از محصولات غذایی به‌عنوان افزودنی سفیدکننده و برای ایجاد رنگ طبیعی در محصولات استفاده می‌شود. این ترکیب در شکلات‌ها، آب‌نبات‌ها و حتی مواد دارویی کاربرد دارد.

enlightenedاطلاعات کامل درباره مشخصات و خرید تیتانیوم دی اکسید غذایی

آشنایی با رنگ های غذایی مشابه طبیعی

فرمول شیمیایی این دسته از رنگ ها، در طبیعت وجود دارد اما استخراج رنگ از گیاه مورد نظر، مشکل و گران قیمت است و صرفه اقتصادی ندارد. در نتیجه، ساختمان شیمیایی این رنگدانه های طبیعی مورد شناسایی قرار میگیرند و دوباره آنها را در صنعت تولید و فرموله میکنند. بدین ترتیب است که رنگدانه های مشابه با رنگدانه های طبیعی شکل میگیرند. از جمله آنها میتوان به رنگ بتا کاروتن اشاره نمود.

انواع رنگ های مشابه طبیعی به شرح زیر است:

1. رنگ‌های مشابه طبیعی با منشاء آلی

رنگ‌های مشابه طبیعی که با استفاده از ترکیبات آلی و شیمیایی ساخته می‌شوند، در واقع به گونه‌ای از رنگ‌های مصنوعی اطلاق می‌شوند که مشابه رنگ‌های طبیعی هستند. این رنگ‌ها در مواد غذایی به‌طور گسترده‌ای به‌عنوان رنگ‌دانه‌های غیرمضر و ایمن برای استفاده در صنعت غذایی به کار می‌روند. برخی از مهم‌ترین رنگ‌های مشابه طبیعی در این دسته عبارتند از:

الف) رنگ‌های مشابه به کاروتنوئیدها

کاروتنوئیدها رنگ‌دانه‌های طبیعی هستند که مسئول رنگ‌های زرد، نارنجی و قرمز در گیاهان می‌باشند. رنگ‌های مشابه طبیعی که شبیه به کاروتنوئیدها هستند، معمولاً از ترکیب مواد شیمیایی ساخته می‌شوند که مشابه خواص رنگی کاروتنوئیدها را دارند.

  • ریسینولیک اسید و مشتقات آن: این ترکیبات شبیه به کاروتنوئیدها در ایجاد رنگ‌های زرد و نارنجی به‌کار می‌روند.
  • بتا-کروزن: ترکیب مشابهی از کاروتنوئیدهای طبیعی است که در بعضی محصولات غذایی استفاده می‌شود.

این رنگ‌ها معمولاً برای رنگ‌آمیزی محصولاتی چون نوشیدنی‌ها، بستنی‌ها، دسرها و غذاهای آماده به کار می‌روند. استفاده از این رنگ‌ها به‌عنوان جایگزینی برای کاروتنوئیدهای طبیعی می‌تواند هزینه تولید را کاهش دهد.

ب) رنگ‌های مشابه به آنتوسیانین‌ها

آنتوسیانین‌ها رنگ‌دانه‌های طبیعی هستند که مسئول رنگ‌های قرمز، بنفش و آبی در میوه‌ها و گل‌ها می‌باشند. در برخی موارد، رنگ‌های مشابه طبیعی به‌صورت مصنوعی ساخته می‌شوند که مشابه به آنتوسیانین‌ها رنگ‌هایی مشابه قرمز و بنفش را ایجاد می‌کنند.

  • پلی‌فنول‌های مصنوعی: این ترکیبات مشابه آنتوسیانین‌ها به‌ویژه در صنایع غذایی برای رنگ‌آمیزی محصولات نوشیدنی، شیرینی‌ها و شکلات‌ها به‌کار می‌روند.
  • ترکیبات آنتوسیانین مصنوعی: ترکیب‌هایی که از نظر ساختار شیمیایی شبیه به آنتوسیانین‌های طبیعی هستند و به‌عنوان رنگ‌دهنده در مواد غذایی استفاده می‌شوند.

این نوع رنگ‌ها معمولاً در جایگزینی محصولات با آنتوسیانین‌های طبیعی و به‌عنوان یک گزینه ارزان‌تر و پایدارتر در دسترس هستند.

2. رنگ‌های مشابه طبیعی با منشاء معدنی

رنگ‌های مشابه طبیعی که از مواد معدنی به‌دست می‌آیند، به رنگ‌هایی اطلاق می‌شود که شباهت زیادی به رنگ‌های طبیعی معدنی دارند، ولی به‌صورت شیمیایی و مصنوعی تولید می‌شوند. این رنگ‌ها معمولاً در محصولات غذایی به‌عنوان جایگزینی برای رنگ‌های طبیعی معدنی مانند اکسید آهن و دیوکسید تیتانیوم به‌کار می‌روند.

الف) اکسید آهن مشابه

اکسید آهن یک رنگ معدنی است که مسئول رنگ‌های قرمز، زرد و قهوه‌ای در مواد غذایی است. در بسیاری از موارد، از رنگ‌های مصنوعی مشابه اکسید آهن استفاده می‌شود که خواص رنگی مشابه با آن را دارند.

  • آهن (III) اکسید: یک ترکیب مصنوعی است که رنگ‌های قرمز و قهوه‌ای مشابه اکسید آهن طبیعی را ایجاد می‌کند. این رنگ بیشتر در دسرها، شیرینی‌ها و برخی محصولات دیگر به‌کار می‌رود.

ب) دیوکسید تیتانیوم مشابه

دیوکسید تیتانیوم یک رنگ سفید طبیعی است که در بسیاری از محصولات غذایی برای سفید کردن و ایجاد رنگ روشن استفاده می‌شود. رنگ‌های مشابه دیوکسید تیتانیوم که به‌صورت شیمیایی تولید می‌شوند، به‌طور معمول در دسرها، شکلات‌ها و مواد غذایی سفید رنگ کاربرد دارند.

  • تیتانیوم دی اکسید مصنوعی: ترکیبی شبیه به دیوکسید تیتانیوم طبیعی است که در محصولات غذایی به‌عنوان سفیدکننده و رنگ‌دهنده استفاده می‌شود.

3. رنگ‌های مشابه طبیعی با منشاء گیاهی

رنگ‌های مشابه طبیعی که از مواد گیاهی و ترکیبات شیمیایی شبیه به رنگ‌دانه‌های گیاهی ساخته می‌شوند، به‌ویژه در محصولات غذایی گیاهی و ارگانیک کاربرد دارند. این رنگ‌ها به‌عنوان جایگزینی برای رنگ‌های گیاهی طبیعی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

الف) رنگ‌های مشابه به کلروفیل

کلروفیل رنگ‌دانه سبز است که در بسیاری از گیاهان و سبزیجات یافت می‌شود. رنگ‌های مشابه به کلروفیل معمولاً از ترکیبات شیمیایی ساخته می‌شوند که خواص مشابهی در رنگ‌آمیزی سبزیجات و مواد غذایی دارند.

  • رنگ‌های سبز مصنوعی: این رنگ‌ها از ترکیبات شیمیایی ساخته می‌شوند که مشابه رنگ سبز کلروفیل طبیعی هستند. معمولاً در بسته‌بندی‌های محصولات غذایی گیاهی و سبزیجات منجمد استفاده می‌شوند.

ب) رنگ‌های مشابه به کارمین

کارمین رنگ قرمز طبیعی است که از حشره‌ای به نام کوشینیل به‌دست می‌آید. در بسیاری از مواقع، رنگ‌های مشابه کارمین به‌عنوان جایگزینی برای این رنگ طبیعی استفاده می‌شوند.

  • رنگ‌های قرمز مصنوعی مشابه کارمین: این رنگ‌ها به‌ویژه در نوشیدنی‌ها، دسرها و شکلات‌ها برای تولید رنگ قرمز به‌کار می‌روند و شبیه به کارمین طبیعی عمل می‌کنند.

4. رنگ‌های مشابه طبیعی با ترکیب شیمیایی مشابه

این دسته شامل رنگ‌هایی است که از ترکیب مواد شیمیایی مشابه به رنگ‌دانه‌های طبیعی تولید می‌شوند. این رنگ‌ها ممکن است از ترکیبات آلی یا معدنی ساخته شوند که از نظر ساختار شیمیایی مشابه رنگ‌های طبیعی عمل می‌کنند.

الف) رنگ‌های مشابه به آنتوسیانین‌ها

آنتوسیانین‌ها رنگ‌های طبیعی هستند که در بسیاری از میوه‌ها و گل‌ها به‌ویژه به رنگ‌های قرمز، بنفش و آبی مسئول هستند. رنگ‌های مشابه آنتوسیانین‌ها، معمولاً رنگ‌های قرمز و بنفش ایجاد می‌کنند که مشابه رنگ‌های طبیعی عمل می‌کنند.

  • ترکیبات رنگی مشابه آنتوسیانین‌ها: این ترکیبات معمولاً از مشتقات آنتوسیانین‌ها یا دیگر ترکیبات گیاهی ساخته می‌شوند که خواص رنگی مشابه دارند.


رنگ های سنتتیک (مصنوعی) به چه نوع رنگ های غذایی گفته میشود؟

این دسته، همانند رنگ های دسته قبل، مشابه طبیعی ندارند و در واقع ترکیبات شیمیایی آنها در طبیعت وجود ندارد. رنگ های مصنوعی را با استفاده از روش های شیمیایی ساخته و سنتز میکنند.

از لحاظ ساختمان شیمیایی، باید گفت که ساختار شیمایی اینگونه رنگ ها، پیچیده و گسترده است و همچنین نام شیمیایی آنها نیز بسیار طولانی میباشد. از حروف F-D-C نیز به همین علت برای نام گذاری آنها استفاده میکنند.

اما این سه حرف ابتدای حروف کدام کلمات است؟

F ابتدای کلمه Food
D ابتدای کلمه Drug
C ابتدای کلمه Cosmetic

در صورتی که یک رنگ سنتتیک کد FD&C داشته باشد، این مفهوم را دارد که برای استفاده در غذا، دارو و محصولات آرایشی-بهداشتی مجاز است.

دسته بندی رنگ های FDC

این قسم از رنگ ها درای 2 دسته کلی هستند:

  1. FDC DYE: هنگامی که بخش زیادی از یک محصول را فاز آب تشکیل دهد، از این نوع رنگ در آن استفاده میکنند.
  2. FDC LAKE: هنگامی که بخش زیادی از یک محصول را فاز چربی یا روغنی تشکیل دهد، از این نوع رنگ در آن استفاده میشود.

انواع رنگ های سنتتیک به شرح زیر است

1. رنگ‌های آلی سنتتیک

رنگ‌های آلی سنتتیک، رنگ‌هایی هستند که از ترکیبات آلی (کربن‌دار) ساخته می‌شوند. این رنگ‌ها معمولاً برای رنگ‌آمیزی محصولاتی چون نوشیدنی‌ها، دسرها، شیرینی‌ها و بستنی‌ها استفاده می‌شوند. این رنگ‌ها می‌توانند به‌صورت مصنوعی تولید شوند که به دلیل پایداری و قدرت رنگ‌دهی بالا، محبوبیت زیادی دارند.

الف) رنگ‌های آلی قرمز

رنگ‌های آلی قرمز، یکی از پرکاربردترین رنگ‌ها در صنایع غذایی هستند و برای ایجاد رنگ قرمز در انواع مواد غذایی استفاده می‌شوند.

  • قرمز 40 (Allura Red AC): یکی از رنگ‌های سنتتیک و رایج در صنایع غذایی است که معمولاً در نوشیدنی‌ها، بستنی‌ها، کیک‌ها و شکلات‌ها استفاده می‌شود. این رنگ به‌طور عمده از ترکیبات نفتی تولید می‌شود و معمولاً برای ایجاد رنگ قرمز تند در محصولاتی مانند آب‌نبات‌ها و نوشیدنی‌های گازدار کاربرد دارد.

  • قرمز 2 (Carmine): این رنگ قرمز سنتتیک از مواد شیمیایی مشابه به رنگ کارمین طبیعی استخراج می‌شود، اما در مقایسه با کارمین طبیعی، با هزینه کمتری تولید می‌شود. استفاده از این رنگ به‌ویژه در نوشیدنی‌ها، محصولات لبنی و دسرها رایج است.

ب) رنگ‌های آلی زرد

رنگ‌های زرد سنتتیک نیز یکی از رایج‌ترین رنگ‌ها در صنعت غذایی هستند که برای رنگ‌آمیزی محصولات مختلف، از جمله نوشیدنی‌ها، دسرها و سس‌ها استفاده می‌شوند.

  • زرد 5 (Tartrazine): یکی از معروف‌ترین رنگ‌های سنتتیک زرد است که در بسیاری از محصولات غذایی مانند نوشیدنی‌ها، سس‌ها و دسرها به‌کار می‌رود. این رنگ، علاوه بر رنگ‌آمیزی، ممکن است باعث ایجاد واکنش‌های حساسیتی در برخی افراد شود.

  • زرد 6 (Sunset Yellow FCF): این رنگ که به‌طور مصنوعی تولید می‌شود، به‌طور گسترده در نوشیدنی‌ها، شیرینی‌ها و محصولات پروبیوتیک استفاده می‌شود. این رنگ خواص زیبایی‌شناختی دارد و به‌طور عمده به رنگ‌های نارنجی و زرد در مواد غذایی کمک می‌کند.

ج) رنگ‌های آلی آبی

رنگ‌های آبی سنتتیک معمولاً در نوشیدنی‌ها و محصولات بستنی برای ایجاد رنگ آبی خاص و جذاب استفاده می‌شوند.

  • آبی 1 (Brilliant Blue FCF): این رنگ مصنوعی آبی، معمولاً در نوشیدنی‌ها، دسرها، بستنی‌ها و بعضی از محصولات پختنی به‌کار می‌رود. این رنگ به دلیل مقاومت در برابر گرما و نور، در مواد غذایی فرآوری‌شده بسیار کاربرد دارد.

  • آبی 2 (Indigo Carmine): آبی 2 در صنایع غذایی برای ایجاد رنگ آبی استفاده می‌شود و به‌ویژه در محصولات شکلاتی، کیک‌ها و شیرینی‌ها کاربرد دارد.

د) رنگ‌های آلی سبز

رنگ‌های سبز آلی مصنوعی معمولاً برای رنگ‌آمیزی نوشیدنی‌ها، بستنی‌ها، دسرها و سایر محصولات استفاده می‌شوند.

  • سبز 3 (Fast Green FCF): این رنگ سبز سنتتیک به‌طور گسترده در نوشیدنی‌ها، بستنی‌ها و غذاهای شیرین‌شده برای ایجاد رنگ سبز استفاده می‌شود.

2. رنگ‌های غیرآلی سنتتیک

رنگ‌های غیرآلی سنتتیک، رنگ‌هایی هستند که از ترکیبات معدنی ساخته می‌شوند و عموماً در مواد غذایی برای ایجاد رنگ‌های خاص استفاده می‌شوند. این رنگ‌ها ممکن است نسبت به رنگ‌های آلی پایداری بیشتری در برابر حرارت و نور داشته باشند.

الف) رنگ‌های غیرآلی قرمز

رنگ‌های قرمز غیرآلی در صنایع غذایی کاربرد کمتری دارند، اما در موارد خاص استفاده می‌شوند.

  • قرمز 28 (Lithol Rubine BK): این رنگ از ترکیب مواد معدنی و آلی ساخته می‌شود و به‌طور عمده برای رنگ‌آمیزی آب‌نبات‌ها و نوشیدنی‌های خاص استفاده می‌شود.

ب) رنگ‌های غیرآلی زرد

رنگ‌های زرد غیرآلی معمولاً برای رنگ‌آمیزی محصولات خاص و در مواقعی که نیاز به رنگ‌های پایدارتر در دماهای بالا باشد، استفاده می‌شوند.

  • زرد 10 (Chrome Yellow): این رنگ که معمولاً به‌صورت پودر در دسترس است، در برخی محصولات غذایی به‌ویژه در آب‌نبات‌ها و برخی نوشیدنی‌ها به‌کار می‌رود.

3. رنگ‌های خاص و ترکیبی سنتتیک

این دسته شامل رنگ‌هایی می‌شود که ترکیبی از رنگ‌های آلی و غیرآلی هستند و برای تولید رنگ‌هایی با ویژگی‌های خاص مانند پایداری بالا یا قدرت رنگ‌دهی بیشتر به‌کار می‌روند.

الف) رنگ‌های ترکیبی زرد و قرمز (Orange)

رنگ‌های نارنجی از ترکیب رنگ‌های زرد و قرمز ساخته می‌شوند و به‌طور معمول در نوشیدنی‌ها، بستنی‌ها، کیک‌ها و سایر محصولات غذایی استفاده می‌شوند.

  • نارنجی 4 (Sunset Yellow FCF + Tartrazine): این رنگ ترکیبی از دو رنگ سنتتیک زرد است که به‌طور گسترده برای تولید رنگ نارنجی در مواد غذایی مانند نوشیدنی‌ها و آب‌نبات‌ها استفاده می‌شود.

ب) رنگ‌های ترکیبی قرمز و آبی (Purple)

رنگ‌های بنفش از ترکیب رنگ‌های قرمز و آبی تولید می‌شوند و برای رنگ‌آمیزی انواع دسرها، نوشیدنی‌ها و محصولات شکلاتی به‌کار می‌روند.

  • بنفش 1 (Erythrosine): این رنگ ترکیبی از رنگ‌های قرمز و آبی است و برای ایجاد رنگ‌های بنفش در دسرها و نوشیدنی‌های رنگی به‌کار می‌رود.

4. رنگ‌های پرکاربرد در صنایع غذایی

رنگ‌های سنتتیک در صنایع غذایی به‌طور گسترده‌ای برای جذب مصرف‌کنندگان و بهبود ظاهر محصولات استفاده می‌شوند. رنگ‌های سنتتیک پرکاربرد عبارتند از:

  • قرمز 40 (Allura Red AC): رنگی پرکاربرد در انواع نوشیدنی‌ها، دسرها و بستنی‌ها.
  • زرد 5 (Tartrazine): برای رنگ‌آمیزی انواع نوشیدنی‌ها، کیک‌ها و بستنی‌ها استفاده می‌شود.
  • آبی 1 (Brilliant Blue FCF): برای نوشیدنی‌ها و بستنی‌ها.
  • سبز 3 (Fast Green FCF): در بستنی‌ها و دسرها کاربرد دارد.
  • نارنجی 4 (Sunset Yellow FCF): برای نوشیدنی‌ها و آب‌نبات‌ها.

هدف از اضافه نمودن رنگ های غذایی به محصول چیست؟

  1. تشدید رنگ: برخی از رنگ هایی که به طور طبیعی در غذاها وجود دارند، کمرنگ تر و ضعیف تر از میزانی هستند که تصویر آن محصول را در ذهن مصرف کننده به وجود آورند. به عنوان مثال: بعضی از آبمیوه ها یا ماست های میوه ای.

         بنابراین، تشدید میزان رنگ یکی از علل استفاده از این مواد است.

 

  1. برگرداندن رنگ اصلی به محصول: زمانی که یک فرایند حرارتی انجام میگیرد، این امکان وجود دارد که رنگ های طبیعی در آن حین از بین بروند. همچنین در طول مدت نگهداری نیز، شدت رنگ میتواند کاهش پیدا کند. از این روست که افزودن این مواد در تهیه اینگونه محصولات گنجانده شده است.

 

  1.  ایجاد ظاهری جذاب و اشتها آور: مثلا، ژلی که حاصل از ژلاتین میباشد، بی رنگ است اما اگر متناسب با طعمی که به آن داده میشود، رنگ مناسب با آن را نیز بدان بیفزایند، شاهد ظاهری اشتها آور و جذاب در این محصول خواهیم بود.

 

  1. کمک به حفظ ویِژگی ها و هویت دادن به مواد غذایی: رنگ یک محصول یکی از ارکان شناسایی آن محصول است که از دیگر اهداف افزودن آن به ترکیبات میباشد. به طور مثال: رنگ نارنجی یک نوشابه ،نشان از پرتقالی بودن آن نوشابه است.

 

  1. حفاظت از ویتامین هایی که به نور حساس هستند: حفاظت از این نوع ویتامین ها و همچنین ممانعت از انجام واکنش هایی که در آن نور تحت عنوان یک کاتالیزور یا تشدید کننده واکنش عمل مینماید. در ارتباط با همین موضوع ، میتوان بسته بندی هایی را یافت که در برابر نور غیرقابل نفوذ هستند و یا بطری های شیشه ای که رنگی میباشند. با استفاده از این نوع بسته بندی ها، مدت زمان ماندگاری محصول افزایش خواهد یافت.

 

مضرات رنگ های غذایی مصنوعی

استفاده از این مواد همانطور که مزایای خود را دارد، دارای مضراتی نیز هست که البته این مضرات بیشتر در رنگ های مصنوعی نمود پیدا میکند.
یکی از این موارد در رابطه با ضریب هوشی کودکان است که با توجه به مطالعات انجام شده، میتوان گفت که ضریب هوشی کودکان با مصرف رنگ های مصنوعی کاهش خواهد یافت.

همچنین، بر اساس تحقیقات انجام شده توسط محققان، در زمینه زمانی که این رنگ های مصنوعی در محصول مورد نظر وجود داشته باشد با زمانی که وجود نداشته باشد، نتیجه به دست آمده حاکی از آن بود که در زمان حضور رنگ های مصنوعی، امکان بروز بیش فعالی در کودکان بیشتر است. البته لازم به ذکر است که نتایج این مطالعات هنوز از سمت مقامات بین المللی تایید و یا رد نگشته و در دست بررسی است.

رنگ های مصنوعی غذایی

شرکت بازرگانی آرتین تجارت اکسیر، در راستای بهبود فعالیت های صنایع غذایی کشور با تهیه بهترین مواد اولیه صنایع غذایی طبق مجوزهای بهداشتی-خوراکی با قیمت‌های بسیار مناسب، تلاش کرده است تا نقش خود را در توسعه هرچه بهتر و هموار نمودن مسیر این صنایع ایفا نماید. در این شرکت وارد کننده مواد اولیه غذایی، فروش انواع رنگ های غذایی مورد نیاز صنایع غذایی در بسته بندی های مختلف و متناسب با نیاز صنعت غذا در کشور به صورت عمده ارائه می شود.

مشتریان عزیزمی توانند با مشاورین ما در سایت اینترنتی بازار نانو تماس حاصل نمایند و ضمن دریافت راهنمایی های لازم، اقدام به ثبت سفارشات خود نمایند. تامین و تحویل به موقع سفارشات از تعهدات این شرکت در قبال کسب رضایت مشتریان گرامی می باشد.