در این مقاله قصد داریم تا ضمن معرفی زانتانگام و کاربردهای آن، شما را با تاریخچه و مخترع صمغ زانتان آشنا کنیم. ماده ای که در صنایع غذایی کاربردی است و طرفداران زیادی دارد.
صمغ زانتان یا همان زانتان گام یک پلی ساکارید سنتز شده توسط باکتری هاست. این صمغ در واقع هیدروکلوئیدی است که غذاهای تولید شده را تثبیت و تغلیظ می کند و از میکروارگانیسم Xanthomonas campestris و همچنین از گلوکز، مانوز و اسید گلوکورونیک تولید میشود.
وظیفه و عملکرد صمغ زانتان تثبیت غذاهاست و به برخی از تولیدات مواد غذایی کمک میکند تا در دماها و سطوح مختلف PH مقاومت کنند. علاوه بر این، زانتانگام از جدا شدن محصولات تولیدی (دو فاز شدن و یا چند فاز شدن) جلوگیری می کند و به آنها اجازه می دهد به آرامی و یکپارچه از ظروف خود خارج شوند.
مخترع صمغ زانتان یک خانم شیمیدان آمریکایی، به نام آلن روزالیند جینز (Allene Rosalind Jeanes) و تیم تحقیقاتی او در دهه ۱۹۶۰ در وزارت کشاورزی ایالات متحده بود که تخصص آن ها شیمی کربوهیدرات و محصولات وابسته به آن بود. البته تا تجاری شدن این ماده غذایی ده سالی طول کشید و فروش و استفاده عمومی از آن از دهه ۱۹۷۰ میلادی آغاز شد. صمغ زانتان ابتدا با نام کلزان، نسخه صنعتی این محصول به بازار عرضه شد.
صمغ زانتان برای اولین بار در سال ۱۹۶۹ تاییدیه کامل را به عنوان یک افزودنی مواد غذایی توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) دریافت کرد. در راستای دستیابی به این موفقیت شرکت کلکو (امروزه با نام CP Kelco) درخواست کرد که صمغ زانتان به لیست افزودنی های غذایی اضافه شود و بر اساس ارزیابی ایمنی توسط FDA ایالات متحده این ماده غذایی در رسته کاملا بی خطر قرار گرفت.
پس از تایید نهایی توسط FDA در سال ۱۹۶۹، صمغ زانتان به طور گسترده ای به عنوان غلیظ کننده، تثبیت کننده و امولسیفایر مواد غذایی در محصولاتی مانند خمیر دندان، جایگزین های تخم مرغ، بستنی و برخی از غذاهای بدون گلوتن استفاده می شود.
دریافت قیمت و خرید زانتان گام خوراکی
صمغ زانتان به عنوان یک افزودنی غذایی ایمن در ایالات متحده آمریکا، کانادا، کشورهای اروپایی و بسیاری از کشورهای دیگر از جمله ایران پذیرفته شده است و با ای نامبر E415 و CAS نامبر 11138-66-2 شناخته میشود.
نظر دهید