
انواع ویتامین ها به دو گروه اصلی محلول در آب و محلول در چربی تقسیم بندی میشوند که هر یک از این دو گروه، چند ویتامین را در دست خود جای داده است. در ادامه ویتامین های محلول در چربی را خواهیم شناخت و درباره منابع آنها، نقش و عملکرد هر یک از این ویتامین ها در بدن و و نیز علائم کمبود آنها و بیماری هایی را در اثر کمبود هر کدام از ویتامین های محلول در چربی ایجاد می شود، صحبت خواهیم کرد. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
مفهوم ویتامین های محلول در چربی
ویتامین های محلول در چربی به روغن شباهت دارند و قابل حل شدن در آب نیستند. برای جذب شدن اینگونه ویتامین ها به حضور چربی نیاز است. به طور معمول چربی مورد نیاز برای جذب ویتامین های محلول در چربی، از غذاهای موجود در معده تامین می گردد. هر میزان از این vitamin ها که در طی فرایند هضم، جذب نشوند، در کبد و بافت های چربی ذخیره می گردند و بعدا در عملکردهایی نظیر بینایی و کنترل نمودن لخته خون در بدن، مورد استفاده واقع می شوند.
ویتامین های محلول در چربی
ویتامین های آ، دی، ای و کا، 4 ویتامین محلول در چربی هستند.
A
منابع حاوی ویتامین A
به طور کلی، میوه های زرد رنگ مانند زردآلو، منبع بسیار خوبی برای تامین ویتامین A هستند. انواع مرکبات نظیر پرتقال نیز سرشار از این ماده میباشند.
از دیگر منابع حاوی ویتامین A، می توان به انبه، هویج، کدو، سیب زمینی شیرین، طالبی، سبزیجات علی الخصوص کلم، گل کلم و کلم بروکلی، اسفناج و همچنین گوجه فرنگی، کنگر و فلفل اشاره کرد.
نقش و عملکرد ویتامین A در بدن
بتا کاروتن را می توان در میوه ها و سبزیجات زرد، نارنجی و قرمز رنگ یافت. بتا کاروتن موجود این خوراکی ها، در بدن به به ویتامین A تبدیل می شوند.
ویتامین آ، همان ویتامینی است که باعث میشود تا در تاریکی بتوانیم ببینیم. این vitamin یک آنتی اکسیدان فوق العاده است که به بازسازی پوست کمک میکند، از عمق گرفتن خطوط صورت ممانعت به عمل می آورد و خاصیت ارتجاعی آن را حفظ میکند.
از دیگر نقش های آن میتوان مرطوب بودن مخاط پوششی دهان و ریه را نام برد. در حفظ ایمنی بدن، مبارزه با باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها نقشی اساسی دارد.
علائم کمبود ویتامین A در بدن و بیماری های مرتبط با آن
همانطور که اشاره شد، یکی از نقش های آن، داشتن دید در شب و تاریکی است. در نتیجه، کمبود آن در بدن میتواند باعث بروز بیماری شب کوری شود. خشکی پوست هم میتواند علامت کمبود ویتامین آ در بدن باشد. در صورت کمبود این vitamin در بدن، شاهد رشد ناکافی مینای دندان در کودکان و التهاب لثه خواهیم بود.
همچنین، افزایش ابتلا به عفونت ها نیز یکی دیگر از علائم کمبود ویتامین A در بدن است.
D
منابع حاوی ویتامین D
نام دیگر این ویتامین calciferol میباشد. در اثر تابش اشعه فرابنفش به پوست، ماده ای به نام دهیدروکلسترول با گذراندن مراحلی در کلیه ها تبدیل به ویتامین D می شود. در نتیجه برای جذب این ویتامین، ماندن به میزان 10 الی 20 دقیقه زیر نور آفتاب به طور روزانه توصیه میشود.
در سبزیجات، میوه ها و غلات نیز میتوان این ویتامین را یافت.
نقش و عملکرد ویتامین D در بدن
این vitamin در جذب کلسیمی که از طریق غذا وارد بدن می گردد، شرکت میکند و مستقیما سبب افزایش رسوب مواد معدنی در استخوانها میشود.
ویتامین دی سلامت مغز را تامین میکند و از بروز آلزایمر جلوگیری می نماید. همچنین در مرطوب نگه داشتن پوست نیز نقش دارد.
علائم کمبود ویتامین D در بدن و بیماری های مرتبط با آن
از شایعترین علائم کمبود ویتامین D، نرمی و تغییر شکل دادن استخوانها یا همان راشیتیسم است. به علت کمبود این ویتامین در بدن، دردهای استخوانی، ضعف عضلانی، پوکی استخوان و نرمی استخوان (استئومالاسی) بروز میکنند.
نافرم شدن لگن (تنگی لگن) در خانم ها از نتایج کمبود این vitamin است که به این علت، مجبور به انجام اجباری سزارین در حین زایمان میشوند. همچنین، افزایش احتمال ابتلا به دیابت، عفونت، سرطان های سینه و پروستات هم در اثر کمبود ویتامین D وجود دارد.
E
منابع حاوی ویتامین E
ویتامین E یا همان tocopherol، در روغن های گیاهی، آفتابگردان، کنجد، روغن دانه گندم، زیتون، ذرت، بادام، فندق، آووکادو، اسفناج یافت میشود.
نقش و عملکرد ویتامین E در بدن
ویتامین E نیز، یک آنتی اکسیدان فوق العاده است که به جریان خون کمک میکند و موجب افزایش فعالیت ویتامین A میشود. خاصیت ضد انعقادی دارد، از سکته قلبی جلوگیری میکند و در بیماران دیابتی احتمال ابتلا به حمله قلبی را کاهش میدهد. سطح ایمنی بدن را بالا برده و از پیشرفت آلزایمر ممانعت به عمل می آورد. باعث کند شدن روند پیری شده و به بهبود سرطان های دهان، پوست و نیز بهبود سرطان پروستات کمک می نماید.
علائم کمبود ویتامین E در بدن و بیماری های مرتبط با آن
خستگی زیاد بعد از انجام کارهای سبک، کبود شدن آسان پوست، ایجاد واریس، نازایی و کاهش میل جنسی از علائم کمبود ویتامین E در بدن هستند.
K
منابع ویتامین K
نیمی از ویتامین K مورد نیاز بدن توسط باکتری ها در روده ساخته میشود. علاوه بر آن، در مواد غذایی نظیر جعفری، شاهی، کلم، شلغم، اسفناج، کاهو، گل کلم، گوجه فرنگی، مارچوبه، کرفس، لوبیا سبز، روغن سویا، نخود سبز، جلبک دریایی نیز موجود است.
نقش و عملکرد ویتامین K در بدن
مهمترین نقش آن، جلوگیری از خونریزی است. به طور مثال: کنترل و درمان خونریزی های ناشی از بیماری های کبدی، زردی و زخم معده. علاوه بر این، ویتامین K در درمان خونریزی شدید دوران قاعدگی نیز می تواند مفید واقع شود.
امکان خونریزی نوزادانی که زودتر از موعد متولد شده اند، وجود دارد. برای جلوگیری از این مساله، در هنگام تولد، به آنها ویتامین K را تزریق میکنند.
در پیشگیری از سنگ کلیه و درمان پوکی استخوان نیز، سودمند است.
علائم کمبود ویتامین K در بدن و بیماری های مرتبط با آن
خونریزی آسان و خونریزی هایی که بند آمدن آنها کند و مشکل است ناشی از کمبود ویتامین K می باشد.
افرادی که در گرما دچار خونریزی بینی می شوند با کمبود این ماده در بدنشان مواجه هستند. همچنین کمبود آن در پوکی استخوان قابل توجه است.
اسهال شدید هم میتواند از دیگر علائم کمبود آن در بدن باشد.
عوارض مصرف بیش از حد ویتامین های محلول در چربی
نکته مهم در مورد مصرف ویتامین های محلول در چربی، "به اندازه" مصرف نمودن آنهاست. در صورت مصرف بیش از حد مورد نیاز این ویتامین ها، مسمومیت کبدی ایجاد میشود. همچنین، امکان بروز مشکلات استخوانی نیز وجود دارد.
عوارض مصرف زیاد ویتامین A
بر اساس تحقیقات، ویتامین آ به دو شکل رتینول و بتاکاروتن وجود دارد. مصرف این vitamin در مقادیر بالا، سبب بروز نارسایی های مادرزادی، آسیب کبدی، نازک شدن و درد استخوانها و مفاصل، سردرد، حالت تهوع، اسهال و تحریک پوست می گردد.
عوارض مصرف زیاد ویتامین D
کمبود این vitamin بسیار شایع است و به طور تقریبی از هر 4 نفر، 3 نفر به کمبود آن مبتلا هستند. پس لازم است که برای جبران کمبود، آن را به صورت روزانه و یا ماهانه مصرف نمود.
پیامد اصلی سمیت این vitamin، تجمع کلسیم در خون (هیپرکلسمی) است که می تواند سبب بروز تهوع و استفراغ، ضعف و تکرر ادرار شود. سمیت ویتامین D ممکن است به درد استخوان و مشکلات کلیوی مانند تشکیل سنگ های کلیه نیز تبدیل گردد.
عوارض مصرف زیاد ویتامین E
هر فرد به طور روزانه به 15 میلی گرم از این ماده نیاز دارد.
سمیت ویتامین E نادر است اما گاها در دوزهای بالا می تواند باعث رقیق گشتن خون شده و منجر به خونریزی کشنده شود. علاوه بر این، می تواند در لخته شدن خون نیز اختلال ایجاد کند. خستگی، سردرد، ضعف عضلانی، تاری دید، کهیر، حالت تهوع و اسهال از دیگر عوارض مصرف بیش از حد آن هستند.
عوارض مصرف زیاد ویتامین K
مسمومیت ناشی از ویتامین K بسیار نادر است و هیچگونه حد بالای قابل تحملی برای آن تعیین نگشته است. اما باید توجه داشت که میتواند با داروهای رقیق کننده خون، داروهای کاهش دهنده کلسترول، داروهای کاهش وزن، ضد تشنج ها و آنتی بیوتیک ها تداخل داشته باشد.
شرکت آرتین تجارت اکسیر، از بزرگترین وارد کنندگان مواد اولیه غذایی و دارویی، دارای دو دهه تجربه در زمینه واردات و ارائه محصولاتی با کیفیت و منطبق با آنالیز میباشد. برای دریافت راهنمایی و اطلاعات بیشتر در زمینه هر یک از محصولات ارائه شده توسط این شرکت، میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید. همچنین از طریق وبسایت بازارنانو نیز میتوانید با ما در ارتباط باشید.
نظر دهید