احتمالاً شما که در حال مطالعه این مقاله هستید به خوبی ‌میدانید که مالتودکسترین چیست و چه کاربردی دارد، به هر صورت اگر اطلاعات کافی ندارید مقاله قبلی ما را با این موضوع مطالعه بفرمایید. اما در این مقاله قصد داریم تا ابتدا به نحوه تولید مالتودکسترین و سپس به سوالات مهم مرتبط با این محصول شیمیایی بپردازیم.

مالتودکسترین چگونه ساخته می شود؟

مالتودکسترین پودر سفید رنگی است که از گیاهانی همچون ذرت، برنج، نشاسته سیب زمینی یا گندم تهیه می شود. اگر چه این ماده شیمیایی از گیاهان به دست می آید، اما بسیار فرآوری شده است. 

فرآیند تولید آن شامل پختن نشاسته ها و سپس افزودن اسیدها یا آنزیم هایی همچون آلفا آمیلاز باکتریایی مقاوم در برابر حرارت است که منجر به تجزیه بیشتر میشود. پودر سفید به دست آمده محلول شونده در آب است و طعمی خنثی دارد.

آیا مالتودکسترین یک ماده طبیعی است؟

سوالی که اغلب افراد پس از آشنایی با مالتودکسترین دارند این است که آیا این ماده طبیعی است و یا کاملاً شیمیایی است. از نظر ساختاری این ماده شیمیایی در واقع از از مواد طبیعی تولید شده و ماهیتی طبیعی و ارگانیک دارد.  همان طور که گفتیم کارخانه های تولید مالتودکسترین این ماده شیمیایی را از گیاهانی که دارای نشاسته هستند تولید و فراوری می کنند.

آیا مالتودکسترین نوعی شیرین کننده است؟

مالتودکسترین در واقع از چندین قند مختلف تشکیل شده است، اگرچه به نظر پیچیده می آید ولی بله مالتودکسترین نوعی قند محسوب می شود و نکته منفی آن این است که بدن انسان می تواند آن را خیلی سریع تر از قند معمولی به گلوکز تبدیل کند. البته گفته می‌شود که تولیدکنندگان مقادیر کمی را به غذاها اضافه می کنند.

در نظر داشته باشید که اگر یک قاشق غذاخوری از آن را بخورید می تواند باعث افزایش قند خون شما شود، البته در میانگین محصولات غذایی که در روز مصرف میکنید انقدر زیاد نیست. اما دقت کنید که همه این قندها با همدیگر جمع می شود و اگر شما فقط غذاهای نشاسته ای و یا فرآوری شده میخورید بیشتر باید دقت بکنید و قند خود را تحت کنترل داشته باشید.

آیا مالتودکسترین همان MSG است؟

نه با همدیگر یکی نیستند و مالتودکسترین کاملاً با مونو سدیم گلوتامات متفاوت است. اما جالب است بدانید که در برخی از افراد بدن آن را به روش مشابهی تجزیه میکند در نتیجه افرادی که به MSG حساسیت دارند ممکن است واکنش های مشابهی به مقادیر بالای این ماده شیمیایی نیز داشته باشند.

همچنین لازم به ذکر است که مبتلایان بیماری سلیاک باید منبع این کربوهیدرات مالتودکسترین را بررسی کنند به عنوان مثال وقتی منبع آن سیب زمینی باشد واکنشی ایجاد نمی کند اما اگر از گندم تولید شده باشد حاوی گلوتن خواهد بود و برای این دسته از بیماران مشکل ساز خواهد شد. 

آیا مالتودکسترین نوعی انرژی زاست؟

شرکت های تولید کننده از مالتودکسترین در مقادیر نسبتا زیادی برای نوشیدنی های ورزشی و نوشیدنی های انرژی زا استفاده می کنند. آنها این ماده شیمیایی را به عنوان یک منبع انرژی پایدار برای ورزشکاران عنوان می کنند. در واقع این ماده شیمیایی می تواند سوخت ماهیچه های شما را تامین کند و به شما کمک کند تا تمرینات بهتری را داشته باشید.

این ماده شیمیایی همچنین در فاصله ای کوتاه انرژی شما را افزایش می دهد پس می تواند برای ورزشکاران بسیار مفید باشد. البته باید روی کلمه ورزشکاران تاکید کنیم یعنی افرادی که سخت تمرین می کنند پس به دنبال خرید مالتودکسترین نباشید و اگر حداقل یک ساعت در روز تمرین نمی کنید نیازی به این ماده ندارید.

تفاوت بین دکستروز و مالتودکسترین چیست؟

دکستروز از یک نوع قند تشکیل شده است، در حالی که مالتودکسترین یک پلی ساکارید است. به عبارت دیگر، دومی نوع پیچیده تری از قند است. اگر به دنبال افزایش سریع انرژی در طول تمرین هستید، دکستروز سریعتر در بدن به گلوکز تبدیل می شود.