کافئین ماده ای است که طعم بسیار تلخی دارد و در بسیاری از گیاهان، میوه ها و محصولات میتوان آن را به طور طبیعی و یا مصنوعی یافت. منظور از طبیعی این است که این ماده از ابتدا در ساختار یک گیاه و یا میوه وجود داشته باشد اما مقصود از مصنوعی، به افزودن این ماده به فرمولاسیون محصول تولیدی برمیگردد. از منابع طبیعی این ماده می توان به قهوه، دانه های کاکائو، چای و… اشاره نمود و نوع مصنوعی کافئین را به نوشیدنی ها انرژی زا، برخی داروها و مکمل ها می افزایند.


بررسی دوز مصرفی انواع کافئین

بر طبق بررسی های انجام شده توسط محققین، حداقل مصرف انواع کافئین، میانگین مصرف انواع کافئین و حداکثر مصرف انواع کافئین به دست آمده است که به شرح زیر میباشد:
حداقل دوز مصرف انواع کافئین در طول یک روز: 130 الی 300 میلی گرم
میانگین دوز مصرف انواع کافئین در طول یک روز: 200 الی 300 میلی گرم
حداکثر دوز مصرف انواع کافئین در طول یک روز: استفاده بیش از 400 میلی گرم از انواع کافئین  به طور روزانه، دوز بالا و مصرف بیش از 600 میلی گرم دوز بسیار بالا محسوب میشود. 
 

حداکثر دوز مصرف کافئین

 

چرا افراد به مصرف انواع کافئین روی می آورند؟

امروزه به دلیل مشغله زیادی که بعضی افراد در ارتباط با کار، زندگی شخصی و… دارند، استرسشان بالا میرود. همانطور که میدانیم، در صورت بالا بودن میزان استرس در بدن، برخی افراد دچار بی خوابی شبانه می شوند که در نتیجه آن، روز بعد دچار احساس گیجی، کاهش تمرکز و همچنین خواب آلودگی خواهند شد. از این رو، چنین افرادی برای افزایش تمرکز و رفع احساس خواب آلودگی مصرف انواع کافئین به صورت چای، قهوه، نسکافه و یا حتی نوشیدنی های انرژی زا را به رژیم غذایی خود اضافه میکنند.

درست است که مصرف انواع کافئین به افزایش میزان سطح هوشیاری برای انجام امور روزانه کمک میکند، اگر مصرف آن برای فرد به صورت اعتیادگونه درآید، عوارضی را نیز در پی خواهد داشت. عوارض ناشی از مصرف بی رویه انواع کافئین به شرح زیر است:

ناراحتی های معده و ایجاد اختلال در خواب (حتما توجه شود که مدتی قبل از خواب به هیچ وجه از نوشیدنی های حاوی کافئین استفاده نشود تا بتوان خواب راحتی را در طول شب تجربه نمود).

مصرف بیش از حد کافئین و اختلال در خواب

کاهش سطح آب بدن، یکی دیگر از این عوارض است.
ضربان قلب افراد با مصرف محصولات حاوی کافئین بسیار زیاد، افزایش یافته و در نتیجه آن با افزایش استرس و یا مشکلات قلبی مواجه خواهند شد.


قرص کافئین

بنا به تشخیص پزشکان، شاید افرادی نیاز به مصرف قرص کافئین که یکی از انواع کافئین است، داشته باشند. این قرص ها، کافئین طبیعی یا همان عصاره کافئین را در فرمولاسیون خود دارند. باید در نظر داشت که قرص های کافئین به پودر کافئین خالص کافئین شباهتی ندارند و مقداری شل تر از آن هستند. در مصرف این قرص ها نیز باید دقت کرده و از زیاده روی در آنها پیشگیری نمود.

 

نوشیدنی های حاوی کافئین

قهوه

همانطور که میدانیم، قهوه از مشهورترین نوشیدنی هایی است که حاوی کافئین است. قهوه ماده ای است که برای بدن تولید انرژی میکند و براساس تحقیقات انجام شده در سر تا سر جهان، مردم به طور میانگین، 2.25 میلیارد فنجان قهوه مینوشند.

قهوه موادی مغذی نظیر منیزیم، پتاسیم، ویتامین B2 و B3 و آنتی اکسیدان ها را داراست. (برای مشاهده آنتی اکسیدان تی بی اچ کیو وارد لینک شوید.)

این ماده بسیار مورد علاقه ورزشکاران واقع شده است و میتواند تاثیر زیادی در عملکرد بهتر بدن این افراد داشته باشد. با استفاده از قهوه قبل از شروع ورزش، بدن خود را برای دریافت انرژی از ذخایر چربی آماده میکند. البته بایستی توجه داشت که تاثیرات مثبت و منفی این ماده با مقدار و زمان خوردن آن رابطه مستقیم دارد.
بهترین زمان برای نوشیدن قهوه توسط ورزشکاران، یک ساعت قبل از شروع ورزش میباشد. این عمل سبب افزایش یافتن غلظت پلاسما شده و موجب بهبود عملکرد بدن میگردد. نوشیدن قهوه پیش از شروع ورزش، کمکی مهم برای ماهیچه ها به منظور برآمدن از فعالیت های سخت ورزشی به حساب می آید و نیز باعث میشود تا ورزشکاران دیرتر احساس خستگی نمایند.

 

بررسی میزان کافئین در انواع قهوه

با توجه به وجود قهوه در گونه های مختلف، باید به این نکته اشاره کرد که هر یک از این انواع قهوه، به طور طبیعی مقدار متفاوتی کافئین دارند. به طور مثال، دانه های قهوه روبوستا، در مقایسه با دانه های قهوه عربیکا، حاوی مقادیر کافئین بیشتری هستند. قهوه روبوستا حاوی 2.2 درصد کافئین میباشد. این در حالیست که قهوه عربیکا، به طور تقریبی به میزان 1.2 درصد از این ماده را داراست. بنا بر اعتقاد برخی افراد، وجود انواع کافئین در مقادیر بیشتر در قهوه روبوستا، مقاوم تر بودن این قهوه را در برابر آفات و حشرات سبب شده است.

بررسی میزان کافئین در انواع قهوه


نسکافه

قهوه آسیاب شده در مقایسه با نسکافه (قهوه فوری)، حاوی کافئین در مقادیر بالاتری است. از مزیت هایی که نسکافه نسبت به قهوه دارد می توان به مدت زمان لازم برای آماده نمودن آن اشاره نمود.
حضور آب گرم به همراه قهوه، موجب بیرون کشیدن کافئین از قهوه میگردد. به هر میزان که این مدت زمان بیشتر باشد، کافئین بیشتری از قهوه استخراج میشود.
با توجه به این موضوع، افراد میتوانند در مورد کنترل میزان کافئین موجود در قهوه خود، قدرت تصمیم گیری داشته باشند در حالیکه این مورد در رابطه با نسکافه کاملا متفاوت بوده و شرکت سازنده نسکافه برای میزان کافئین موجود در آن، تصمیم اتخاذ میکند که معمولا این شرکت ها سعی در تهیه نسکافه در مقادیر بالا دارند.

 

چای

چای یکی دیگر از موادی است که به طور طبیعی حاوی کافئین میباشد که سبب افزایش سطح انرژی و رفع احساس خواب آلودگی میگردد. بنابراین، بهتر است زمان مصرف چای و دیگر نوشیدنی های حاوی انواع کافئین در تایم صبح واقع شود.
در صورتی تمایل به مصرف چای با کافئین کم هستید، بایستی آن را به مدت 20 دقیقه دم کنید و دم کرده اولیه را دور بریزید. با این کار، کافئین موجود در چای تا 80 درصد کاهش میابد.

میزان انواع کافئین موجود در انواع چای با یکدیگر یکسان نیستند. به طور مثال، میزان کافئینی که در چای سفید وجود دارد در مقایسه با چای سیاه بیشتر است. 

 


نوشابه

نوشابه یکی از محصولاتی است که کافئین را به آن می افزایند. به طور متوسط در هر 340 گرم از نوشابه های گازدار، چه از نوع رژیمی و چه از نوع معمولی، بین 34 الی 54 میلی گرم کافئین وجود دارد. این در حالیست که 454 گرم از نوشابه های انرژی زا، به میزان بین 140 تا 350 میلی گرم کافئین را در فرمولاسیون خود دارند. 

 


فواید شکلات های حاوی انواع کافئین

کافئین یکی از اجزای اصلی شکلات ها به شمار میرود. میزان انواع کافئین موجود در شکلات ها با یکدیگر تفاوت دارد اما به طور کلی مقدار کافئین موجود در شکلات ها کم بوده و سبب بی خوابی نخواهد شد. با مصرف شکلات های تلخ حاوی کافئین می توان شاهد ارتقا سطح هوشیاری و تمرکز، کاهش خطر ابتلا به بیماری پارکینسون، دیابت نوع دو، بیماری قلبی و… بود. همچنین، استفاده از شکلات سبب رشد مو و سم زدایی کبد نیز میشود.

فواید شکلات های حاوی انواع کافئین

 

مضرات مصرف بیش از حد کافئین

مصرف انواع کافئین در مقادیر بالا مانند هر ماده ی دیگری میتواند برای سلامتی خطراتی را به دنبال داشته باشد. بنابراین، بایستی به میزان مصرف این ماده دقت کرد. از جمله عوارض مصرف زیاد انواع کافئین شامل مواردی همچون فشار خون بالا، اختلال در خواب، افزایش ضربان قلب، حالت تهوع و… میباشند.

 


حداکثر دوز مصرف کافئین

با توجه به عوارضی که مصرف بیش از حد این ماده در پی دارد، باید حتما برای مصرف آن محدودیتی را در نظر گرفت. حداکثر دوز مصرفی کافئین برای افراد بزرگسال 400 میلی گرم به طور روزانه میباشد.
در صورتی که، به مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های حاوی کافئین حساسیت دارید، بهتر است حتما پیش از مصرف این مواد با پزشک خود مشورت نمائید.

شرکت آرتین تجارت اکسیر، یکی از بزرگترین وارد کنندگان و ارائه دهندگان مواد اولیه غذایی و دارویی به همراه دو دهه تجربه میباشد. این مجموعه با ارائه مشاوره های ویژه و متناسب با نیاز کارخانجات صنایع غذایی و دارویی توانسته است تا در راستای بهبود فعالیت های این صنایع و هموار نمودن این مسیر گامی موثر برداشته باشد.
مشتریان عزیز می توانند به مظور کسب اطلاعات بیشتر و نیز برای ثبت سفارشات خود از طریق وبسایت فروشگاهی بازار نانو اقدام نمایند.