غلظت دهنده های خوراکی یکی از پرکاربردترین مواد اولیه در صنایع غذایی هستند. این مواد به منظور افزایش غلظت و قوام مواد موجود در یک ترکیب مورد استفاده قرار میگیرند.

با توجه به نیاز صنایع غذایی، تولیدات این مواد در عرصه جهانی و نیز در بازار ایران با استقبال ویژه ای روبرو گشته است. در این مقاله به توضیح بیشتری درباره انواع غلظت دهنده های غذایی و کاربرد هر یک از آنها خواهیم پرداخت. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

 

نقش غلظت دهنده خوراکی 

گاهی در طی پروسه تولید محصولات غذایی، پیش می آید که محصول مورد نظر غلظت کافی  را برای ارائه به بازار ندارد و یا اینکه با غلظت بیشتر، محصولی با کیفیت بیشتر در اختیار خواهیم داشت. در چنین شرایطی، تولید کنندگان صنعت غذا با بهره گیری از غلظت دهنده ای متناسب، محصول تولیدی خود را با غلظت و کیفیتی خوب به دست مشتری میرسانند.

در اصل با افزودن تغلیظ کننده های غذایی، ویسکوزیته محصول افزایش پیدا میکند که در این صورت، مراحل بعدی تولید مانند بسته بندی و نگهداری آن راحت تر میگردد. 

به طور معمول، به منظور استفاده از غلظت دهنده ها، آنها را با آب و یا سایر حلال ها ترکیب میکنند.

 

آشنایی با انواع غلظت دهنده های خوراکی

همانطور که میتوان حدس زد، هر یک از تغلیظ کننده های غذایی با توجه به کاربردی که در هر محصول دارند، انواع مختلفی را شامل میشوند.
پرکاربردترین غلظت دهنده های غذایی شامل موارد زیر هستند:

  • کاراگینان
  • پکتین
  • مالتودکسترین
  • سی ام سی
  • گوارگام
  • نشاسته
  • صمغ عربی
  • سوربیتول
  • زانتان گام

در ادامه به شرح مختصری برای هر یک از این غلظت دهنده ها خواهیم پرداخت.

 

غلظت دهنده خوراکی کاراگینان

کاراگینان که نوعی صمغ است از خزه ایرلندی (جلبک دریایی قرمز) تهیه میشود. این پلی ساکارید سولفاته، سال هاست که به عنوان یک افزودنی به محصولات غذایی افزوده میشود.

نکته جالب و قابل توجه در رابطه با این ماده این است که میتوان از آن به عنوان ژلاتین برای گیاهخواران و وگن ها استفاده نمود. کاراگینان در سه نوع مختلف کاپا، یوتا و لامبدا در بازار وجود دارد. نوع کاپا کاراگینان به علت خاصیت ژل شدن، قوام دهندگی امولسیفایر و تثبیت کنندگی به طور گسترده ای در صنایع غذایی مورد استفاده میباشد. این نوع کاراگینان در ژل زدن مایعات بر پایه لبنیات موثرتر عمل میکند.

غلظت دهنده کاراگینان

شناسه غذایی کاراگینان: E407

enlightenedمشخصات و اطلاعات بیشتر درباره خرید کاراگینان

 


پکتین به عنوان یک غلظت دهنده خوراکی

پکتین فیبری قدرتمند است که عامل پیوند بین سلولهای گیاهی میباشد. منبع این ماده، ساختارهای ژلاتینی موجود در مرکبات و میوه ها است. این ماده را به میزان خیلی بیشتری در میوه های نارس در مقایسه با میوه های رسیده میتوان یافت. از پکتین در مربا، مارمالاد و انواع ژله ها استفاده میشود و خاصیت ژلی بسیار خوبی را در این فراورده ها ایجاد مینماید.

شناسه غذایی پکتین: E440

enlightenedبرای اطلاعات بیشتر راجع به پکتین و انواع آن این مقاله را بخوانید: پکتین چیست؟

enlightenedمشخصات و اطلاعات بیشتر درباره خرید پکتین

 


غلظت دهنده خوراکی مالتودکسترین

یکی دیگر از غلظت دهنده های مورد استفاده در صنعت غذا، مالتودکسترین است. این ماده نیز یک پلی ساکارید است که برای افزایش دادن غلظت در مواد غذایی و نوشیدنی ها مورد استفاده قرار میگیرد. مالتودکسترین علاوه بر ایجاد خاصیت غلظت دهندگی در محصولات، سبب ایجاد طعم شیرین نیز میشود. این ماده از دانه های دارای نشاسته مانند دانه های گندم، برنج و ذرت تهیه میکنند.

enlightenedمشخصات و اطلاعات بیشتر درباره خرید مالتودکسترین

 

سی ام سی (کربوکسی متیل سلولز) یک غلظت دهنده غذایی

سی ام سی نیز یکی دیگر از غلظت دهنده هایی است که در صنایع غذایی به میزان زیادی از آن استفاده میشود و بسیار مهم و کاربردی میباشد. این ماده را یا نام های دیگر سدیم کربوکسی متیل سلولز و یا کربوکسی متیل سلولز نیز میشناسند. این ماده علاوه بر خاصیت غلظت دهندگی، دارای خاصیت تثبیت کنندگی نیز میباشد. سی ام سی میتواند در آب حل شود. این ماده سومین مشتق مهم سلولز است و از سلولز طبیعی به دست می آید و به همین علت، میتواند به شکل بیولوژیکی تجزیه گردد و از این رو با محیط زیست سازگاری بسیار زیادی دارد.

غلظت دهنده سی ام سی

شناسه غذایی سی ام سی: E466

enlightenedمشخصات و اطلاعات بیشتر درباره خرید سی ام سی

 


غلظت دهنده خوراکی گوارگام

گوارگام از دیگر تغلیظ کننده های پرکاربرد در صنعت غذا است که البته به غیر از مصارف غذایی مصارف دیگری از جمله در صنایع دارویی نیز دارد. گوارگام را با نام گوار و یا صمغ گوار نیز میشناسند.
این ماده دارای یک زنجیره طولانی کربنی است و از ترکیب دو قند به نام های گالاکتوز و مانوز تشکیل شده است و قابلیت انحلال در آب سرد را داشته و میتواند بدون نیاز داشتن به حرارت، در آب به صورت محلول درآید و ماده ای چسبناک را تولید نماید.

شناسه غذایی گوارگام: E412

enlightenedمشخصات و اطلاعات بیشتر درباره خرید گوارگام

 

نشاسته، غلظت دهنده غذایی دیگر

از رایج ترین کربوهیدرات هایی است که در رژیم غذایی انسان حضور دارد. این ماده به طور طبیعی در بسیاری از مواد غذایی نظیر برنج و سیب زمینی وجود دارد. پودر نشاسته به رنگ سفید است و قابلیت حل شدن در آب سرد را دارد. از مخلوط نشاسته و آب، نشاسته ای به صورت خمیر به دست می آید که به عنوان غلیظ کننده و سفت کننده از آن بهره میگیرند.

enlightenedمشخصات و اطلاعات بیشتر درباره خرید نشاسته

 

صمغ عربی

صمغ عربی را به نام پودر آکاسیا یا صمغ آکواریا نیز میشناسند. این ماده ار پلی سایدها و گلیکوپروتئین ها تشکیل شده است و علاوه بر کاربرد غلظت دهندگی در صنایع غذایی، ترکیبات را تثبیت نیز میکند. همچنین خاصیت امولسین کنندگی را هم در مواد غذایی ایجاد مینماید. صمغ عربی توانایی حل شدن در آب را دارد.
از جمله کابردهای آن میتوان به تثبیت پوشش انواع شکلات‌ها و توانایی ایجاد بافت در پاستیل اشاره کرد.

شناسه غذایی صمغ عربی: E414

enlightenedمشخصات و اطلاعات بیشتر درباره خرید صمغ عربی

 

سوربیتول

سوربیتول نیز یک کربوهیدرات است که با استفاده از آن میتوان غلظت محصولات غذایی را افزایش داد. همچنین، دارای خاصیت شیرین کنندگی نیز میباشد و در آبمیوه ها و شیرهای طعم ها و... از آن بهره گرفته میشود. بدن انسان توانایی متابولیزه کردن این قند الکلی را دارد.

enlightenedمشخصات و اطلاعات بیشتر درباره خرید سوربیتول

 

زانتان گام یک غلظت‌ دهنده غذایی

زانتان گام که به آن گزانتان و یا گزانتان گام نیز می‌گویند، ترکیبی قطبی محسوب میشود. این ماده توانایی حل شدن در آب را دارد و چون یک ترکیب قطبی است، نمیتواند در حلال های غیر قطبی نظیر الکل حل شود. این پلی ساکارید به وسیله باکتری هایی خاص به نام زانتاموناس کمپستریس تولید میگردد. همانگونه که مشخص است، زانتان گام نیز خاصیت غلظت دهندگی و تثبیت کنندگی دارد و در محصولاتی مانند سس ها و بستنی ها مورد استفاده قرار میگیرد.
زانتانگام بسیار مقاوم است و در برابر انجماد و همچنین طیف گسترده ای از PH ها از خود ثبات نشان میدهد. از دیگر مزایای آن، میتوان به عدم وجود کلسترول و چربی در بافت آن اشاره نمود. از این رو، برای مصرف اشخاصی که پرهیز غذایی دارند، مناسب است. علاوه بر این، چون میزان قند پایینی دارد، برای افراد مبتلا به دیابت نیز خطری ندارد.

غلظت دهنده زانتان گام

شناسه غذایی زانتان گام: E415 

enlightenedمشخصات و اطلاعات بیشتر درباره خرید زانتان گام غذایی

 

کلام پایانی

اضافه نمودن غلظت دهنده ها به محصولات غذایی، تغییری در مزه، خواص و کیفیت محصول نهایی ایجاد نمیکند. با توجه به اینکه سالم و با کیفیت بودن محصولات غذایی تولید شده توسط کارخانجات غذا بسیار حائز اهمیت است، بایستی از موادی استفاده نمود که مورد تایید سازمان غذا و دارو باشند.

از این رو، شرکت آرتین اکسیر، تمامی کالاهای خود را به همراه آنالیز ارائه میکند و همچنین در مورد نحوه مصرف میتواند مشاوره های مفیدی را به مصرف کنندگان عزیز عرضه دارد. به جز سفارش از طریق تلفن، میتوانید سفارش خود را از طریق سایت بازار نانو نیز ثبت کنید.